68. FESTIVAL PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE: Glumci su se vratili, publiko

Kada nešto – a ovom Festivalu to polazi za rukom – uspeva da traje i pretraje 68 dobrih, ali i manje dobrih godina, znači da je važno, da je čvrsto utemeljno i da, u kontinuitetu, održava ono što je najvažnije – visok umetnički nivo pozorišta i predstava koje se na njemu okupljaju i, naravno, takmiče za renomirana priznanja. Potpuno sam sigurna da će predstave koje publika od večeras, pa do nedelje, vidi na ovim daskama, to nedvosmileno potvrditi.

Ovo je rekla pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, otvarajući 68. Festival profesinalnih pozorišta Vojvodine u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu, u ponedeljak, 23. aprila.
– Nije, naravno, čudno što upravo Vojvodina ovoliko dugo ima svoj Festival profesionalnih pozorišta i što će ga, sigurna sam, imati i u godinama i u decenijama koje dolaze. Nije li, baš u Vojvodini, osnovan najstariji profesionalni teatar u srpskom narodu, naše Srpsko narodno pozorište koje će se, dabome, predstaviti na ovom Festivalu? I ne meri li se tradicija teatra decenijama i vekovima, ne samo u Novom Sadu, nego i u Vršcu, Pančevu, Zrenjaninu, Subotici, Somboru….? I to ne makar kakva tradicija, već tradicija velikih dramskih pisaca, sjajnih glumaca, nezaboravnih prdstava… Odgovor na ovo pitanje je, naravno, potvrdan, pa Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i onose sa verskim zajednicama na čije sam čelu, ali i cela Pokrajinska vlada, kao jednu od svojih najvažnijih obaveza doživljavaju podršku upravo negovanju i čuvanju te tradicije. Tako će, budite uvereni, biti i ubuduće.

pozoriste festival prvi dan 0253_resize

U ime domaćina, učesnicima Festivala i posetiocima su se obratili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i direktor zrenjaninskog Pozorišta Ivan Francuski.
– Zrenjanin će, u nedelji pred nama, biti centar vojvođanske, a neću pogrešiti ako kažem, i srpske pozorišne scene. Vojvođanska profesionalna pozorišta, uz prestonička, oduvek su prednjačila kada je publici trebalo doneti i preneti nove teatarske tendencije, pratiti savremena kretanja, biti aktuelan, provokativan, zanimljiv, ali i konkurentan i visoko vrednovan – rekao je Janjić, izrazivši zadovoljstvo što se Festival ponovo održava u našem gradu i naglasivši da Grad izdvaja 8,4 odsto iz budžeta za kulturu. 

pozoriste festival prvi dan 0166_resize

Kako je istako Francuski, Festival je praznik pozorišne umetnosti, značajan za pozorišne radnike, umetnike i naš grad.
Svečano uručenje nagradа je u nedelju, 29. aprila. Publika ima priliku da gleda sedam predstava za odrasle i pet za decu, u izboru selektora Gorana Ibrajtera.

U novom ambijentu Pozorišta otvorena je iste večeri izložba „Pozorišni svetlopisi“ Pozorišnog muzeja Vojvodine, čija je autorka Ivana Koči. Izložbu su otvorili Ivan Francuski i Zoran Maksimović, muzejski savetnik.
Prve festivalske večeri su glumci Srpskog narodnog pozorišta izveli predstavu „Anika i njena vremena“, koju je, inspirisana pripovetkama Ive Andrića, režirala Ana Đorđević.

pozoriste festival prvi dan 0267_resize
U okviru pratećeg programa, u Narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ biće predstavljena izdanja Pozorišnog muzeja Vojvodine i drugih izdavača a na Sceni „Todor Manojlović“ gostuje Studentsko pozorište „Promena“.

Drugog festivalskog dana, u utorak, 24. aprila, gledali smo predstave Narodnog pozorišta Sombor – „Plava ptica“, u selekciji za decu a večeras u 20 časova je „Maestro“, u dramskoj selekciji.

U zrenjaninskoj Biblioteci biće večeras, u 18 časova, predstavljena knjiga „Begunci iz beznađa“ dr Miroslava Radonjića, u izdanju Pozorišnog muzeja Vojvodine. Govoriće dr Svetislav Jovanov, dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović i dr Zoran Maksimović.

Organizator Festivala je Zajednica profesionalnih pozorišta „Vojvodine“, na čijem je čelu Valentin Vencel a generalni pokrivitelj zrenjaninska kompanija „Gomeks“, čiji je vlasnik i generalni direktor Goran Kovačević. Partneri su Pokrajinska vlada i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Branka Jajić

Foto Jovan Njegović Drndak

Opširnije u štampanom izdanju..

pozoriste festival prvi dan 0076_resize

pozoriste festival prvi dan 0033_resize

pozoriste festival prvi dan 0109_resize

pozoriste festival prvi dan 0171_resize

pozoriste festival prvi dan 0221_resize

pozoriste festival prvi dan 0226_resize