ARADÁČANIA NA FESTIVALE DEDOVIZEŇ V SLOVENSKOM NOVOM MESTE SPOLU S HOSTIAMI Z ČESKA, MAĎARSKA A SŠA

 

2-2

Stretli sa Slováci žijúci v zahraniči

Prvomájové sviatky takmer 50 Aradáčanov strávilo na Slovensku, a to skrze Festivalu Slovákov žijúcich v zahraničí Dedovizeň, ktorý sa uskutočnil v Slovenskom Novom Meste.
Ako nám povedali folkloristi, na festivale boli aj Slováci z Maďarska, Česka a Spojených štátov amerických.
Fokloristi z Aradáča sa predstavili choreografiami Oberačka, Krčma a Priadky. Tie tri tance predstavujú aradáčske obyčaje, a štvrtá choreografia, Logováš, je spoj štylizovaných tancov. Tentoraz umelecká vedúca bola Saňa Hanusová.
Na Slovensku počas troch dní folkloristi, vinohradníci, klobásari a umelci boli ubytovaní v Rekreačnom stredisku Svätého Lukáša vo Viničkách, kde sa vo voľnom čase mohli baviť športom, relaxovať pri hudbe alebo spievať.
Výstup a výstavu mali na Gazdovskom dvore v Slovenskom Novom meste, a svoje koláče a ručnú prácu vystavili aj členky Spolku žien Ruža. Taktiež sa zoznámili s Emíliou Vitkovov z Múzea a kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove.
No, staval sa aj tradičný máj v Čerhove.
Na Slovensko cestovali fokloristi, vinohradníci, Meškárky…
Degeáciu Aradáčanov, ktorí cestovali na SK činili folkloristi Saňa Hanusová, ktorá, ako sme povedali, bola umelecká vedúca a tanečníčka, potom Jasna Striško, Jana Vjergová, Renata Brveníková, Tatjana Jonášová, Daniela Vršková, Diana Nedelický, Marína a Pavel Malo, Filipa Jánovský, Adam a Milan Števko, Martin a Daniel Labát, Pavel Labát, Martin Zahorec, Vladimír Pleva, Alexander Hucky, Michal a Michaela Urbanová, Denis Straka, Martina Hanusová, Martin Zvara, Sandra Bagľašová, Magdaléna Benčíková, Marína a Mário Čeman, Daniel Mikuľa a Pavel Kokavský a Ján Zvara Moco.
Ako predstavitelia vinohradníkov a klobásarov s ními cestovali Juraj Jánošík, Vladimír Abelovský, Miroslav Števko, ale i naširoko známe, brand Aradáča, Meškárky, tiež predstaviteľky Asociácie žien Ruža Kristína Jonášová, Milina Hucková, Ana Bagľašová a Mária Viliačiková. Aradáč v Slovenskom Novom Meste predstavovala aj umelkyňa Rozália Markov.