AMBASADOR CRNE GORE POSETIO ZRENJANIN: Ekonomija, kultura i sport u središtu saradnje

Njegova ekselencija ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović juče je boravio u Zrenjaninu. Crnogorski diplomata je u gradskoj kući razgovarao sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, a potom je posetio Narodno pozorište „Toša Jovanović“ i Narodni muzej Zrenjanin.

– Više se ne vraćamo u one periode koji su komplikovali naše relacije u poslednjih dvadeset godina. Poslednje tri-četiri godine su najpovoljnije i najuspešnije između naših zemalja. Važno je kada sve svoje resurse stavite na raspolaganje, bez ostatka, od privrednih do kulturnih i kada stavite na raspolaganje najbolju volju da se na tim poljima nešto ubuduće radi. Zrenjanin je ozbiljan i velik prostor, sa značajnom istorijskom, kulturnom, privrednom tradicijom. Želimo da rukovodstvo grada bude uspešno kao i do sada i da nastavi da razvija i širi privredu, ekonomiju, kulturu i turizam.

Kako je rekao gradonačelnik Janjić, ova poseta je drugačija od poseta diplomatskih predstavnika dalekih zemalja.

– To je zato što je u pitanju bratska država sa kojom nas mnogo toga veže – objasnio je gradonačelnik Zrenjanina. – Saradnja između Srbije i Crne Gore je razvijena u oblasti privrede, kulture i sporta  a mi bismo voleli da bude i između grada Zrenjanina i nekog crnogorskog grada, tako da je, između ostalog, i to bila tema današnjeg sastanka. Konkretnija saradnja biće sigurno i u oblastima koje smo naveli, a primer dobre sportske saradnje je i učešće kadetske reprezentacije Crne Gore na predstojećem velikom košarkaškom turniru u našem gradu.

Zahvalivši se gradonačelniku Čedomiru Janjiću na gostoprimstvu ambasador Mićunović je susret ocenio kao bratsku komunikaciju i otvoren razgovor koji, kako je rekao, doprinosi ukupnim odnosima Crne Gore i Srbije koji su sve bolji, obećavši podršku u svakoj inicijativi koja bude dolazila od domaćina.

– Sigurni smo i da sa područja Zrenjanina, velikog i uglednog grada, ima interesa da ova saradnja bude uspešna i pozivamo sve koji žele da ulažu, ravnopravno kao i građani Crne Gore i iskoriste mnoge benefite koje nudimo – istakao je ambasador Mićunović.

Abasador Mićunović nije krio oduševljenje ni onim što je video u zrenjaninskom Pozorištu, gde ga je dočekao direktor Ivan Francuski, niti izložbama, postavkama i legatima koje je razgledao u Muzeju kroz čije je prostorije goste provela direktorka Jelena Gvozdenac Martinov. U knjizi utisaka ambasador je napisao svoje impresije.

Ambasador Micunovic 5

U delegaciji Ambasade Crne Gore u Beogradu koja je posetila Zrenjanin bili su i generalni konzul Miodrag Karankaš i ministar savetnik Vule Tomašević. Sastanku su prisustvovali i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Oliver Mitrović i pomoćnici gradonačelnika Simo Salapura i Dragan Ćapin.

Tekst i foto: Branka Jajić

Ambasadro Micunovic 2

Ambasador Micunovic 3