APELACIONI POTVRDIO PRESUDU VIŠEG SUDA ZA BIVŠEG PREDSEDNIKA NOVOG BEČEJA

Nije aktivirao garancije za neobavljenu rekonstrukciju

Nekadašnji prvi čovek Opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov služiće kaznu od godinu dana kućnog zatvora pod elektronskim nadzorom zbog malverzacija pri adaptaciji dvorca Heterlend u selu Bočaru – odlučio je u julu ove godine Apelacioni sud u Novom Sadu, potvrdivši prvostepenu presudu Višeg suda u Zrenjaninu donetu u novembru prošle godine. Vrebalovu je izrečena i trogodišnja zabrana obavljanja funkcija u lokalnoj samoupravi.
Kako se navodi u obrazloženju presude, planirana adaptacija dvorca Heterlendi za vreme mandata Milivoja Vrebalova na čelu opštine Novi Bečej nije bila završena, iako je bio obezbeđen novac izvođaču – novosadskoj firmi „Gardi”. Tako je Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine od marta 2011. do jula 2012. godine oštećen za iznos od 64.957.248 dinara.
Pomenuta firma je najveći deo uplaćene sume za rekonstrukciju dvorca iskoristila za plaćanje kredita i dugova prema svojim drugim dobavljačima, a tek oko 20 odsto novca utrošila je za radove na Heterlendu. Vrebalov je oglašen krivim što tada nije vršio službenu dužnost, odnosno zato što kao predsednik opštine, investitora u ovom poslu, nije aktivirao bankarske garancije iako je bio svestan da „Gardi” nije obavio radove u roku.
M. Maričić

Opširnije u štampanom izdanju