AUTOMOBILSKI DELOVI IZ NEKADAŠNJEG „MINELA FEPO” PRODAVAĆE SE ŠIROM SVETA

Doneli novi život devastiranom pogonu

Firma „GLM RS”, vlasništvo italijanske „GLM Grupe”, u halama nekadašnjeg „Minela FEPO” proizvodiće delove izduvnih sistema za automobile i prodavati ih širom sveta. Od novog vlasnika, Italijani su taj prostor zakupili avgusta prošle godine i privode kraju pripreme da pokrenu proizvodnju u punom kapacitetu. U to su prošlog utorka mogli da se uvere gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kao i njegov zamenik i pomoćnici Saša Santovac, Duško Radišić, Dragan Ćapin i Simo Salapura, te Goran Kravarušić, načelnik Odeljenja Gradske uprave za privredu, lokalni ekonomski i ruralni razvoj, izgradnju i uređenje grada i zaštitu životne sredine, i Jovan Vukanović, šef Odseka za lokalni ekonomski razvoj.
– Ovo je tek pet odsto mašina i opreme koja će uskoro stići u Zrenjanin, čim u Italiji završimo obuku radnika koji će na njima raditi. Trenutno je ovde zaposleno 45 ljudi, radimo u tri smene i sve što proizvedemo izvozimo na nemačko, francusko i belgijsko tržište – rekao je direktor Radivoje Poljanac, ističući da se vrednost investicije u Zrenjaninu procenjuje na iznos veći od 3,5 miliona, a manji od pet miliona evra, a da se u zavisnosti od okolnosti planira zapošljavanje između 150 i 350 ljudi.
Izražavajući zadovoljstvo što je oživljen još jedan proizvodni pogon, u do skoro devastiranom „Minelu”, gradonačelnik Janjić je naglasio kako je Gradu značajan svaki investitor, bez obzira da li je reč o grinfild ili braunfild investiciji.

  • Kobna privatizacija
    Početkom 2005. godine 70 procenata društvenog kapitela „Minela FEPO” privatizovao je dr Nenad Popović, aktuelni ministar bez portfelja i osnivač Srpske narodne partije. Svojevremeno, kao potpredsednik DSS-a i potpredsednik Skupštine Srbije, Popović je tvrdio da su „Minel FEPO” upropastili preduzetnici iz Rusije kojima je, navodno, prepustio svoju fabriku u Zrenjaninu.

Z. D.