ČLANICE AKTIVA ŽENA IZ MELENACA ČUVAJU OD ZABORAVA STARE ZANATE I RECEPTE SVOJIH MAMA I BAKA

Kad „Đurđevak” zamiriše na krofne…

  • Članice Udruženja heklaju, štrikaju, vezu, ukrašavaju predmete dekupaž tehnikom, spremaju slatkiše, mese štrudle i slavske kolače, a za sve to osvojile su mnogo medalja i pehara – ističe Zorica Berar, predsednica „Đurđevka”.

U Melencima, najvećem selu u Srednjobanatskom okrugu, živi 6.025 ljudi. Da u tom naseljenom mestu stanuju pripadnici raznih nacija i kultura svedoče arhitektura kuća, nadgrobni spomenici, kao i porodična predanja. Osim Srba, danas u selu ima Mađara, Rumuna, Ukrajinca, Crnogoraca i Hrvata, a tokom 18. i 19. veka na tom prostoru bilo je i Jevreja, Nemaca i Cincara. Melenčani su oduvek mnogo pažnje posvećivali tradiciji, ali i kulturi koja je pristizala iz severnih i zapadnih delova Evrope.
U ovom selu postoji 17 raznih udruženja, a jedno od njih je Aktiv žena „Đurđevak” koje okuplja vredne, sposobne i druželjubive dame.

TRAJU 11 GODINA
Poslednjih 11 godina Udruženjem ruvodi Zorica Berar koju smo posetili u njenoj kući. Kao što i priliči domaćicama, Zorica je kuvala ručak, usput pripremajući poklone za tombolu uoči osmomartovke proslave. U tome joj je pomagala njena drugarica i članica Aktiva, Zagorka Koloper.
– Bilo nas je na početku pedeset. Ali, sve nas je manje, pa sada ima 20 aktivnih članica. Neke naše drage dame su bolesne, neke su nažalost preminule, a mlade žene nemaju mnogo vremena da dolaze na sastanke… Ali eto, trajemo 11 godina. Najmlađa članica je moja trinaestogodišnja unuka koja nam pomaže u svemu – počinje Zorica priču o „Đurđevku”.
Kako kaže, do nedavno su se sastajale jedna kod druge, ali im je potom Mesna zajednica ponovo obezbedila prostoriju gde održavaju sastanke.
– Želja nam je da sačuvamo tradicionalne zanate i recepte naših mama i baka od zaborava. Naše žene heklaju, štrikaju, vezu, ukrašavaju predmete dekupaž tehnikom (daske za sečenje, tegle, šolje…), spremaju razne kolače, mese štrudle i slavske kolače. Za sve to osvojile su i mnogo medalja i pehara – ističe Zorica. – Često priređujemo proslave. Svakog 8. marta napravimo tombolu, uz druženje i muziku i bude nam jako lepo. Svaka od nas umesi nešto slano i slatko i to donesemo na zabavu. Bude nas čak i stotinu, u goste pozovemo i žene iz drugih udruženja sa kojima lepo sarađujemo.

SVIMA RADO POMAŽU
U ovom selu se sva udruženja međusobno podržavaju. Osim što imaju vredne ruke, krasi ih i humano srce, te rado pomažu svakom. Sarađivale su sa OŠ „Dr Boško Vrebalov” gde su nosile odeću za decu i paketiće za Novu godinu. „Đurđevak” često učestvuje na takmičenjima u pravljenju nekog specijaliteta.
Zagorka dodaje kroz smeh da se specijalizovala za krofne, što potvrđuje osvojeno prvo mesto na takmičenju u Itebeju. Krofne su mesile za „Gusanijadu” i „Sajam pčelarstva” koji je održan protekle nedelje u Melencima. Deset godina su učestvovale na manifestaciji „Zlatne niti” u Vrnjačkoj Banji, ali ove godine nemaju obezbeđen prevoz.
– Sve same finansiramo, a „živimo” od prodaje naših proizvoda. Tako smo na „Danima ludaje” u Kikindi prodale sve što smo napravile. Svake godine za slavu sela napravimo oko 30 slavskih kolača i priredimo izložbu radova. Vrlo je teško organizovati sve sa malo novca. Mi smo selu potrebne, možemo mnogo da uradimo, ali nam je potrebna i podrška – objašnjavaju naše sagovornice.
I MUŠKI ČLANOVI
Aktiv žena ima i pet-šest muških članova. Oni se takmiče u kuvanju paprikaša, riblje čorbe, topljenju čvaraka… Nedavno su se nadmetali na „Čvarak festu” u Mužlji, a polako oštre noževe za pripremu ovčijeg paprikaša za „Duhove”.
I. ISAKOV