Despre un popor prin bogăția culorilor

Portul popular al Românilor din Voivodina
Expoziția de fotografii „Portul popular al românilor din Voivodina“ a fost inaugurată vineri 24 mai, la Centrul de Cultură din Zrenianin. Prin forma costumelor populare s-a prezentat tradiția românească, realizată prin fotografii care aparțin Institutului pentru Cultura Românilor din Voivodina, din colectia Fundației Digitale. Prezentarea ca o parte a identității culturale a românilor din Voivodina, o expoziție care a fost deschisă până pe 29 mai în sala de expozitie a Centrului Cultural Zrenjanin. Oaspeții evenimentului a fost Corul orășenesc de copii al Centrului de Cultură din Zrenianin care au și deschis manifestarea.
Celor prezenți cu cuvinte alese s-au adresat Todor Doru Ursu directorul I.C.R.V. precum și Camelia Bugar care în numele Institutului a vorbit despre expoziție. Vlada Đurić și Ankica Dostanić au salutat publicul în fata Centrului Cultural. Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina a inaugurat o serie de evenimente cu scopul de a promova identitatea culturală românească având colaborări cu Centrul Cultural din Zrenianin, alte instituţii, asociaţii și prin organizarea expoziţiilor, lansări de carte, simpozioane, mese rotunde şi întâlniri dar și prezentări a creaţiilor artistice din colecţia I.C.R.V.


Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Centrul Cultural din Zrenianin la care au fost prezenți un număr însemnat de iubitori ai artei populare româneşti din Zrenianin dar și din localități apropiate. Expoziţia are un număr de 40 de imagini cu perechi înbrăcați în costume populare româneşti din toate satele româneşti din Voivodina, precum sunt și port popular din Torac, Uzdin şi Ecica. Din colecția Asociaţiei Femeilor „Bănăţenele“ din Torac au fost expuse costume din Toracul Mare și Toracul Mic, despre care a vorbit Doina Bute, în fața Asociației. Portul popular din Uzdin a fost prezentat de Ileana Oalge care prin costumele expuse pe păpuși a prezentat și diverzitatea culorilor și importanța costumului. Portul popular din Uzdin este lucrat cu mai multe culori vii, nu doar una sau două, a menționat dânsa prezentând ce un costum conține și cand s-a purtatși înbrăcat.
Portul popular din Eica a fost prezentat de Viorica Subu care a vorbit depre materiale și țesături dar și cum pe timpul indepărtat sa-u lucrat și s-a țesut.
Bogăția culorilor, ornamentele și țesăturile pe un costum ne spune cu siguranță despre modul și stilul vieții, precum și despre perioda de viață în care au purtat costumul.
M. V.