Dezvelirea plăcii comemorative,decernarea distincţiilor persoanelor şi instituţiilor

Jubileul de 250 de ani de la colonizarea satului Torac
Sâmbătă şi duminică 9-10 septembrie a.c. la Torac a fost marcat jubileul de 250 de ani de la colonizarea satului. Asociaţiile şi instituţiile din Torac printr-o serie de evenimente organizate au marcat 250 de ani de la colonizarea satului, cu români dislocaţi din Serdin-Ardeal şi Săcălaz-Banat, în îndepărtatul an 1767.
Un moment al marcării acestui everiment a fost și dezvelirea plăcii comemorative amplasată pe zidul Căminului Cultural, în amintirea și cinstirea actului așezării strămoșilor veniți din Săcălaz – Banat și Serdin – Ardeal pe aceste meleaguri și punerii pietrei de temelie a celor două sate (Toracu Mare și Toracu Mic 1765-1767) înfrățite astăzi, (din 1947 purtând numele Begeiți, astăzi Torac).
– Aceste aniversări ne amintesc de faptul cât suntem de bogați, deoarece trăim unii cu alții, am învățat să respectăm diferite obiceiuri, cultură cea ce ne-a îmbogățit, a spus Mitar Vučurević, primarul Comunei Žitište la dezvelirea plăci memoriale în centrul satului.
Președintele Consiliului Național al Minorității Naționale Române, Danijel Petrovici și-a exprimat recunoștința față de toți cei care reprezintă și păstreză tradițiile și obiceiurile generațiilor viitoare, precum și imaginea localități.

slika za tekst 1 2
Participanții s-au adresat și Ionuț Alexandru Pătru în fața Ambasadei Române la Belgrad, Ilie Todașcă, primarul municipiului Săcălaz, precum și Dejan Cosic, președintele Comunități Locale Torac. Placa a fost sfințită de un sobor de preoți din care au făcut parte; Părintele Cristian Popi de la parohia Toracu Mare, părintele Emanuil Mojic de la parohia Toracu Mic.
Festivitatea centrală, la care pe lângă programul cultural-artistic al gazdelor şi oaspeţilor a avut loc şi decernarea distincţiilor persoanelor merituase şi a instituţiilor, s-a desfăşurat în sala mare a Căminului Cultural din Torac. La începutul acestei festivități a marcării jubileului sa vizionat filmul documentar „Aici să fi, Torac” al autorilor Georgeta Secoșan, redactor responsabil al programului în limba română a Postului de Televiziune a Voivodinei și Iulian Ursulescu, regizor, care a fost o introducere despre localitatea de pe Bega.
Diplome pentru merite deosebite și contribuție la promovarea satului tuturor instituțiilor și organizațiilor active, precum și persoanelor fizice au fost înmănate de Ionel Cipu, in numele Comunități locale.Plachete au primit: ​​învățătorul Ionel Negru, Lucian Stefan Petovici, Danijel Petrović, precum și Costa Roșu pentru marile merite în păstrarea și dezvoltarea satului a culturii și a spiritualității. Titlul de cetățean de onoare au primit Sorin Frunzăverde (politician), Doamnei Elena Cârsta şi domnului Costa Moată din Reșița, învăţători din Resita România), Titlul de Cetățean de Onoare al Toracului revine și domnilor Ghiță Brejușcă și Ștefan Tomoiagă din Săcălaz, autorilor monografiei Săcălazului. Domnului Ilie Todașcă, primarul Comunei Săcălaz. Titlul de Cetățean de Onoare îi revine și părintelui protopop Petru Drăghicescu din Timișoara, România Cetățean de Onoare este și Domnul prof. Ioan Cipu din Făget, România.
Scenografia creată de Sebastian Checi, care a realizat grafic un panoou cu ulmul de la Boldur, cele două biserici ortodoxe române şi podul peste Bega. Moderatoarea manifestări Teodora Smolian.

slika za tekst 1 3
Programul a început sâmbătă cu activități sportive, competiție la fotbal a echipelor din Săcalaz România, Sărcia și echipa gazdă. În orele de după masa sa vizitat Centrul de promovare a energiei verzi „Geros”, deschis în cadrul proiectului transfrontalier „Parteneriat pentru promovarea energiei verzi în mediul rural de granița română-sârbă regiune GEROS”, cu Municipalitatea Žitište implementat cu parteneri din România. O seară de romanțe și cântece populare a avut loc la Casa Bănățeană în fața bisericuței de lemn în cadrul complexului. Solistele vocale Ana Popi, Cristina Gheța, Gabriela Petovici, din Torac Andreea Șoșdean din Uzdin, Alexandra Rankovici din Nicolinți și Firuța Cina din Ovcea au fost acompaniate de Roman Bugar la vioară și Doru Todor Ursu la pian având și câteva puncte instrumentale precum Rapsodia lui George Enescu. Concertul formației „Absolutely Romantic” a avut loc în orele serii pe scena de vară a Căminului Cultural.
Manifestarea „Secretele bucătăriei bunicii”, organizată de Asociația Femeilor „Banaćanke – Bănățenele Torac”, a deschis cea de-a două zi și a reunit 14 de asociații din Vojvodina și oaspeți din Dumbravița, România. În curtea școlii „George Coșbuc” sa prezentat programul cultural pentru copii realizat pe tema 250 de ani de la colonizare pus în scenă de Asociația pentru copii „Copii Toracului”. După aceea, vizitatorii puteau vedea expoziția „Viața satelor noastre” al pictorului academicean Viorel Flora, la complexul muzeal al Casei Bănățene. În incinta școli a avut loc și o masă rotundă cu tema „250 de ani de colonizare a satelor”, unde a prezentat cartea „Torac II „, cu fotografii din viață al localități realizată de Institului de Cultură al Românilor din Voivodina.
Manifestarea jubiliară a fost susținută financiar de Municipalitatea Žitište, Consiliul Național al Minorității Naționale Române și mulți sponzori. O parte a programului este sprijinit prin proiectul „întreținere a celor patru domenii ale tradițiilor și obiceiurilor noastre”, finanțat de Interreg – IPA CBC România – Serbia.

M.V.