DR SINIŠA SAVKOVIĆ 17 GODINA IZVODI EPIDURALNE ANESTEZIJE U OPŠOJ BOLNICI

Bezbolnost postignuta kod više od 90 odsto žena
Epiduralna analgezija je sjajna metoda sa minimalnim efektom na majku i dete, a u poređenju sa drugim načinima obezboljavanja porođaja, daje ubedljivo najbolje rezultate – poručio je spec. anesteziolog dr Siniša Savković na nedavno održanom predavanju zrenjaninske podružnice Srpskog lekarskog društva – Društva lekara Vojvodine.

OD 1980. I U ZRENjANINSKOJ OPŠTOJ BOLNICI
Prošlo je više od 100 godina od prvih pokušaja da se davanjem anestetika u epiduralni prostor porođaj učini prijatnijim, podsetio je na početku predavanja spec. anesteziolog u penziji dr Goran Latovljev.
– Od početka 20. veka počelo je ozbiljno da se radi na tome. Anestetici koji su tada bili na raspolaganju nisu bili visoko potentni, a nije bilo ni ljudi koji su se isključivo bavili anestezijom. Godine 1931. prvi put je u okviru epiduralne analgezije za porođaj upotrebljen kateter. Šezdesetih i sedamdesetih godina usavršene su tehnike, kao i oprema za davanje epiduralne analgezije. U upotrebu su ušla dva značajna anestetika, najpre bupivakain, a zatim i ropivakain, koji se sada isključivo koriste u epiduralnoj anesteziji za porođaj.
Pre skoro 40 godina prvi put je urađeno obezboljavanje porođaja i u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović” – ističe dr Latovljev i dodaje da je zrenjaninska bolnica imala privilegiju da u njoj još 1980. godine dr Arsenić, uz veliku pomoć ginekologa i akušera dr Ljilje Hes, uradi prvu analgeziju za porođaj.

RAZLIČITE VRSTE ANESTEZIJA
Porođaj je prirodni fenomen ali za mnoge porodilje predstavlja izuzetno neprijatno i bolno iskustvo, naveo je anesteziolog Opšte bolnice dr Siniša Savović.
– Oko 20 odsto porodilja bol tokom porođaja opisuje kao neizdrživ, a 30 odsto kao jak. Dobro je da je sećanje kratko, tako da posle tri meseca, 90 odsto onih koje su bol opisale kao jak, sada kažu da je prihvatljiv – kaže dr Savković.
Doktor dodaje da se anestezija u porođaju izvodi nefarmakološkim i farmakološkim načinima, regionalnom anestezijom i kombinacijom navedenih metoda.

OD JOGE I MASAŽE DO INJEKCIJA
– Nefarmakološki načini obezboljavanja mogu biti prosti i specijalizovani, zavisno od toga da li zahtevaju prisustvo obučenih osoba ili specijalizovane opreme. Prosti su: edukacija, koja se u Zrenjaninu sada uglavnom vezuje za Dispanzer za žene, zatim prisustvo partnera na porođaju, masaža, joga, aroma i audio terapija. Specijalizovani nefarmakološki načini su hidroterapija, specijalizovane kade sa toplom vodom, akupunktura, akupresura itd. Ove metode su alternativne i za razliku od konvencionalne medicine koja se bavi fizičkim bolom, uglavnom pokrivaju emocionalnu komponentu bola – rekao je dr Savović i objasnio da se farmakološki načini obezboljavanja uglavnom koriste u bolnici i deluju sedativno na porodilju.
Kako je tokom proteklih 17 godina beležio statistiku oko izvođenja epidurala kod zrenjaninskih pacijentkinja, dr Siniša Savković je došao do podatka da je bezbolnost postignuta u preko 90 odsto slučajeva.
Akreditovano predavanje „Analgezija za porođaj sa akcentom na epiduralnu analgeziju u zrenjaninskoj bolnici” održano je početkom februara u Hotelu „Vojvodina”.

  • EPIDURAL – ŽELjA PORODILjE
    Regionalna anestezija obuhvata paracervikalni blok, pudendalni blok, lumbalni, parasimptatički blok i na kraju centralno neuro-aksialne blokovi, kojih ima tri vrste – spinalna, spinalno-epiduralna i epiduralna anestezija.
    – Prednosti kombinovane anestezije jeste kvalitetna analgezija, a pogodna je kod višerotki i porodilja čiji porođaj brzo napreduje – naveo je dr Savković, naglašavajući da skoro svaka porodilja može da dobije epidural, jer on ne nosi neželjena dejstva u vidu respiratornih, kardio-vaskularnih ili metaboličkih oboljenja. U Opštoj bolnici, kazao je on, epidural jer pre svega želja porodilje.

Milana Maričić