Festivitățile de iarnă ale Fundaţia/Societatea Română de Etnografie şi Folclor din Voivodina

Praznicul obiceiului de iarnă, ediția a XIX-a, TORAC 2016
în preajma Marelui Praznic Creştinesc al Naşterii Domnului, la Biserica ortodoxă Română din Toracu-Mare, a avut loc cea de-a XIX-a manifestare etno-folclorică– Praznicul Obiceiurilor de Iarnă. Evenimentul la care au participat un număr mare de colindători din satele românești din Bantul Sârbesc precum și din Timișoara(România) se desfășoară anual, în decembrie, de aproape două decenii organizat de Fundaţia – Societatea Română de Etnografie şi Folclor din Voivodina împreună cu Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina. La bisericuța de lemn din incinta complexului etnografic „Casa bănăţeană” a avut loc sfinţirea colacului de Crăciun precum și slujba de binecuvântare a Praznicului şi Festivităţilor de Iarnă ale Fundaţiei, săvârşite de către părinţii parohi: preot iconom Cristian Popi şi preot paroh Emanuil Mojic. La slujba de binecuvântare a Festivităţilor de Iarnă au luat parte Costa Roşu, director onorific şi Todor Doru Ursu, directorul Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina. A urmat apoi un program de colinde în Biserica din Toracul Mare susținut de grupuri de colindatori din Torac, Iancaid, Nicolinți precum și din Timișoara. Ediţia a Praznicului Obiceiurilor de Iarnă, a fost inaugurată de  prof. Todor Doru Ursu. Așadar s-au prezentat grupul de colindători al BOR din Toracu-Mic,  instruit de preotul Emanuil Mojic; colindătorii de la  Şcoala Generală „Dr.Aleksandar Sabovljev” din Ecica, instruiţi de Lidia Cina, grupul de colindători al Centrului de Arte Populare din Nicolinţ, instructoare fiind Alexandra Rancovici,  colindătorii de la Şcoala Generală „George Coşbuc” din Torac, instruiţi de Marina Ursu.
În continuare a evoluat grupul de colindători al Societăţii Cultural-Artistice „Lumina” din Iancov Most, instruit de Mirela Idvorean – Ioviţa şi preotul Gabriel Bandu. S-a  prezentat  şi grupul de colindători „Uzdâni” al Societăţii Literar-Artistice „Tibiscus” din Uzdin (dirijor Crăciun Creţu).  Din România a venit  corul mixt  „Armonia” din Săcălaz, dirijat de Anca Ţuţu şi Ramona Onofrei, dar  şi grupul de colindători „Tinerii satului Albina” din Moşniţa Nouă  (coordonatoare Mirela Truşcă).
În cadrul manifestări a avut loc şi o expoziţie de pictură naivă la care au expus 11 artişti plastici naivi din Uzdin. Expoziţia a fost vernisată de Vasile Barbu, preşedintele Societăţii Literar-Artistice „Tibiscus” din Uzdin, Despre însemnatatea Sărbători Naşteri Domnului şi despre frumoasele tradiţii ale colindatului la romani a vorbit Emanuil Mojic, paroh din Toracu-Mic. Nădăjduind că această tradiţie va continua şi mai departe Putem spune că obiceiurile legate de sărbători fac parte din cultura tradiţională. Este o mare bucurie că încă se mai păstrează aceste datini care ne ajută să înţelegem sărbătoarea respectivă precum şi să ne bucurăm împreună de Marele Praznic.
M.V.