Hrabre devojke grada

Piše: Milena Bečejac

Zorana Zoka Ivanić, apsolventkinja Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” , poletela je prošle nedelje i doletela u Južnu Koreju, ka putu do isceljenja. Zoka je od šeste godine suočena sa distonijom mišića, ali joj to nije smetalo da stigne na korak do diplome. Da nije usledio poziv za put nade, sigurno bi i diplomirala. Ova krhka, hrabra devojka, uvek je imala snage da učini nešto dobro za sebe, ali i za druge. Napisala je i knjigu u elektronskom obliku i plasirala je preko društvenih mreža, a sve to, uz pomoć prijatelja, odvelo ju je na terapije. Zoko, uz tebe smo, vrati nam se – nedostaje nam tvoj osmeh.
Milica Knežević je student Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin”.
Maja 2009. godine, saobraćajna nesreća je promenila njen život. Ali, Milica je i u invalidskim kolicima nastavila da živi punim plućima. Posle rehabilitacija, i ostalog, upisala je na „Pupinu” softversko inženjerstvo. Milica je nastavila da se bori da obrazovanje bude dostupno svima, jer je to pravo. A to pravo podrazumeva i dostupnost slušaonicama, laboratorijama, specijalizovanim učionicama koje se nalaze na spratu. Uporno je pokušavala da se izbori za lift na fakultetu. Ne samo zbog sebe, već i zbog drugih studenata.
– Ne, sramota je da moraju drugi da me tegle uz stepenice… Možda je sramota i to što imam desetke i iz predmeta čijim predavanjima nemam pristup. Ali, sigurna sam da to nije moja sramota – Milica je skrenula pažnju javnosti na studente sa invaliditetom. Ona ne ume samo da sedi i ćuti skrštenih ruku, ona se bori za svoja i prava svih studenata.
Potom je usledilo obećanje gradonačelnika da će grad izdvojiti četiri miliona dinara za ugradnju lifta do početka akademske školske godine. A lifta nema. O visokoškolskim ustanovama brine Pokrajina, što bi značilo da oni treba da obezbede lift. Ali, obećanje prvog čoveka je obećanje, a nije ispunjeno. Jer, prošla je već godina… Hoće li proći još jedna? Milica sportskog srca kaže da će fakultet završiti imao on lift ili ne.
– Niko nema prava da nas koristi za svoje političke ciljeve – rekla je Milica na društvenoj mreži.
Slažem se.