În perioada romană Timișul a fost numit Tibisis sau Tibiscus

Bega și Timișul două ape curgătoare, înfrățite
Conform dicţionarului etimologic al lui Kiss Lajos, numele râului Timiş ar putea veni din limba dacă: thibh-isjo (în traducere mlaştinos). La sosirea slavilor de nord, acest cuvânt a fost folosit ca şi Tamiş. Acesta a fost preluat de maghiari prin Temes, de germani prin Temesch şi de români prin Timiş. În perioada romană Timişul a fost numit Tibisis sau Tibiscus.
Satul Sărcia este aşezat la malul Timişului. Timişul, râul de şes cu albie lată şi adâncă liniştit curge pe lângă satul nostru. Ascultând poveştile bunicilor şi a părinţilor am înşeles că râul Timiş a dat o viaţă acestui sat. Cândva, de mult, sătenii foloseau apa din acest râu de băut, pentru a pregăti mâncarea, de spălat rufele şi pentru animale.
Apa de la râu o aducem femeile în găleţi cu obraniţa pe umăr. Putem doar să ne închipuim cât de curată era apa acestui râu. Când mergem cu părinţii la pescuit, ei ne arată unde s-au scăldat în copilărie. Desigur că Timişul în adâncimile lui ţine ascunse multe poveşti pe care încercăm să le descoperim.

Deloria O.