logo-zrenjanin                   infolokal

naslovna

KOLIKO SU ZDRAVSTVENE USLUGE DOSTUPNE ŽENAMA SA INVALIDITETOM


AMBULANTE NEPRISTUPAČNE, GINEKOLOŠKI STOLOVI ZASTARELI

- Nijedna ambulanta nije pristupačna osobama sa invaliditetom, a problem su i ginekološki stolovi koji su u katastrofalnom stanju - kaže Snežana Nikolič, članica  Udruženja paraplegičara Banata
U Zrenjaninu je poslednjih nekoliko meseci u toku akcija prikupljanja sredstva za opremanje ginekološke ambulante za žene sa invaliditetom. Ova ideja odavno se promoviše, ali su tek sada preduzete konkretne aktivnosti kako bi se ona i ostvarila.
Snežana Nikolič je u invalidskim kolicima od 1993. godine. Dugo godina bila je uspešna u streljaštvu, a 2008. predstavljala je Srbiju na Paraolimpijskim igrama u Pekingu. Ona kaže da žene sa invaliditetom ne traže ništa posebno, već samo dostupnost ginekološkim pregledima, kakvu imaju i žene bez invaliditeta.

Read more: KOLIKO SU ZDRAVSTVENE USLUGE DOSTUPNE ŽENAMA SA INVALIDITETOM

SVE UČESTALIJE KRAĐE BICIKALA

NAJRIZIČNIJE ZGRADE I PARKINZI ISPRED MARKETA
- Od janura do aprila ove godine prijavljeno je već 99 krivičnih dela krađe bicikala - kažu u Policijskoj upravi
U toku 2012. godine u Zrenjaninu je ukradeno 434 bicikala, a u prošloj godini ovaj broj je povećan za 74. Iz podataka se može zaključiti da je za godinu dana došlo do povećanja broja krađa za oko 20 odsto. Od janura do aprila ove godine prijavljeno je već 99 krivičnih dela krađe bicikala, kažu u Policijskoj upravi u Zrenjaninu. U toku prošle godine policajci su uspeli da pronađu 208 ukradenih bicikala.

Read more: SVE UČESTALIJE KRAĐE BICIKALA

SKUP VELIKODOSTOJNIKA KATOLIČKE CRKVE U ZRENjANINU

BISKUPSKA KONFERENCIJA SELI SE U PANČEVO
Novo sedište Biskupske konferencije „Ćirilo i Metodije” biće preseljeno iz Beograda u Pančevo, jedan je od zaključaka velikodostojnika Katoličke crkve sa trodnevnog skupa koji je u utorak okončan u Zrenjaninu. Novinarima se tom prilikom obratio banatski biskup Ladislav Nemet. On je obrazložio da se sedište Međunarodne biskupske konferencije, koja objedinjuje katoličku crkvu Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, seli u Pančevo, jer - pored ostalih razloga - Katolička crkva na ovim prostorima ima najviše vernika u Vojvodini.
- Na 30. plenarnom zasedanju predloženo je Svetoj stolici i da se umesto međunarodne konferencije, poput ove koja nosi ime „Ćirilo i Metodije”, uspostave nacionalne konferencije, jer bi one bile mnogo efikasnije zbog jezičkih barijera – rekao je biskup Vladislav Nemet.

Read more: SKUP VELIKODOSTOJNIKA KATOLIČKE CRKVE U ZRENjANINU

IZ TUPOG UGLA: SKAČI, VINKA!

- Skači, Vinka! - sevnulo mi je kroz glavu dok sam prelistavala dnevnu štampu. Da - to je bilo polovinom devedesetih, u kasno proleće, zatekla sam se u vozu Bar - Subotica. Voz noćni, pun-prepun putnika na čijim su se licima očitavale brazde teškog umora, koji su oko sebe prikupljali one velike najlon-torbe što iz zovu „krmače“, nema igla gde da padne. Brzo sam shvatila da je to „švercerski voz“. Dok je usporavao pre ulaska u stanicu, oko vrata vagona grupisali su se oni čiji se put tu završavao: prvo su kroz vrata izbacivali torbe, iskačući za njima i sami, dok su točkovi kloparali sve sporije.

Read more: IZ TUPOG UGLA: SKAČI, VINKA!

Vesti - Zrenjanin

Vesti Dana

Vreme

Kursna Lista

Arhiva - pristup

Pretraga