logo-zrenjanin                   infolokal

naslovna

SRPKA CRNjA: POSETA TREBINjU


Dečaci i devojčice iz KUD-a „Đura Jakšić” iz Srpske Crnje, zajedno sa delegacijom opštinske uprave Nove Crnje, posetili su proteklog vikenda Trebinje, gde su održane Dučićeve večeri poezije. Razlog gostovanja je bliska povezanost ove priredbe i manifestacije „Liparske večeri”. Posvećene su dvojici naših velikih pesnika – Dučiću i Jakšiću, pa se Crnjani i Trebinjci tradicionalno međusobno posećuju tokom njihovog održavanja. Članovi crnjanskog KUD-a nisu učestvovali u kulturnom programu, ali im je priređena topla dobrodošlica u eko parku „Ušće” koji se nalazi desetak kilometara od grada.
Zbog dobrih odnosa dvaju opština, radi se na institucijalnom povezivanju kulturno-turističkih centara. Odavde se svakog leta organizuju višednevne turističke posete Trebinju i okolini.                                  
M. T.

SEDNICA SAVETA SREDNjOBANATSKOG OKRUGA: O VODOSNABDEVANjU I POŠUMLjAVANjU


Savet Srednjobanatskog okruga zasedao je prošlog četvrtka u Sečnju, a razmatrane su dve teme koje se tiču svih 190 hiljada žitelja ovog regiona. Diskutovalo se o najnovijim pokušajima da Zrenjanin i okolna mesta reše problem pijaće vode, kao i o problemima pošumljavanja.
- Izgradnja mikroregionanlnog sistema vodosnabdevanja i dovođenje vode sa prostora gde nema značajnije količine arsena, natrijuma ni huminskih materija, nameće se kao rešenje. Izgradnja sistema bila bi jeftinija, jer je potreban manji utrošak hemikalija i električne energije za  prečišćavanje i transport. Manji bi bili i troškovi eksploatacije - ističe profesor Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu dr Božo Dalmacija.

Read more: SEDNICA SAVETA SREDNjOBANATSKOG OKRUGA: O VODOSNABDEVANjU I POŠUMLjAVANjU

ODLUKA MINISTARSTVA POLjOPRIVREDE: SUBVENCIONISANO GORIVO NA SVIM PUMPAMA

Poljoprivrednici, nosioci registrovanih gazdinstava, mogu ove godine da kupe subvencionisano dizel gorivo „gasno ulje 01“ i „eko dizel“ na bilo kojoj pumpi u zemlji, a ne samo na pumpama NIS, kako je to bio slučaj ranijih godina. Vrednost subvencije za gorivo je 3.000 dinara po hektaru, a isplaćuje se na površinu do 100 hektara. Isto toliko iznosi i subvencija za kupovinu mineralnog đubriva. Odluku je u ponedeljak potpisao ministar poljoprivrede Dragan Glamočić. Subvencija vredi i za gorivo kupljeno od početka godine. Naravno, za njenu realizaciju treba sačuvati fiskali račun.

Read more: ODLUKA MINISTARSTVA POLjOPRIVREDE: SUBVENCIONISANO GORIVO NA SVIM PUMPAMA

U SEČNjU RAZGOVARANO O GRANIČNIM PRELAZIMA

FINANSIRANjE KROZ IPA FONDOVE
Opština Sečanj je u utorak bila domaćin skupa na kome su razmatrane aktivnosti na realizaciji projekata koji se finansiraju iz IPA fondova. Reč je o tri granična prelaza koji povezuju Banat sa Rumunijom: Jaša Tomić – Fenj, Vrbica – Valkanj i Nakovo – Komlošu Mare. Apelujući da se aktivnost ubrza, pošto se već dosta kasni, predsednik sečanjske opštine Predrag Milošević pozdravio je učesnike među kojima su bili predstavnici županije Timiš, šest rumunskih opština i rumunske granične policije, zatim Srednjobanatskog okruga, opština Čoka i Kikinda, kao i predstavnici Regionalnog centra za razvoj Banata. Moderator skupa bio je Branislav Bugarski, vojvođanski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu u saradnji sa Markom Ivaniševićem, koordinatorom aktivnosti prekogranične saradnje opštine Sečanj.

Read more: U SEČNjU RAZGOVARANO O GRANIČNIM PRELAZIMA

PROLEĆNI RADOVI U SEČNjU: ODMIČE SETVA KUKURUZA

Na području opštine Sečanj setva je ovog proleća, zbog povoljnih vremenskih uslova, počela ranije nego prethodnih godina. Kukuruz je zasejan na preko 700, od planiranih 4.528 hektara. Suncokret je planiran na 2.764, a zasejan je na 1.150 hektara, dok je soja posejana na oko 30 odsto od predviđenih 1.470 hektara. Semenski kukuruz je planiran na 300 a povrće na 215 hektara. Inače, za prolećnu setvu pripremljeno je 12.400 hektara.
S. M.

Read more: PROLEĆNI RADOVI U SEČNjU: ODMIČE SETVA KUKURUZA

Vesti - Zrenjanin

Vesti Dana

Vreme

Kursna Lista

Arhiva - pristup

Pretraga