logo-zrenjanin                   infolokal

naslovna

OD „TEREZIJE“ U TEMIŠVARU DO KARPATSKE ŽELEZNICE

TURISTIČKI DRAGULjI ISTORIJSKOG BANATA – DVODNEVNA IZVIDNICA U OKVIRU PROJEKTA PREKOGRANIČNE SARADNjE RUMUNIJE I SRBIJE

14 - 1 banatska rutaU saradnji sa partnerskom organizacijom „Tehimpuls“ iz Temišvara, banatska razvojna agencija upriličila je zajedničko putovanje učesnika i saradnika projekta koji sufinansira Evropska unija

Stari voz sa drvenim klupama u uskim vagonima sporo se uspinje dok unaokolo promiču stenovite litice i smenjuju se borove i listopadne šume. Mala kompozicija na dvosatnom putovanju prolazi kroz četrnaest tunela i prelazi preko deset nadvožnjaka.

Banatski semering

Ne, niste na Šarganskoj osmici, već u srcu planinskog Banata, na četiri sata vožnje od Zrenjanina. Umesto Mokre Gore, polazna stanica je rudarski gradić Oravica u rumunskoj županiji Karaš-Severin. Malu kompoziciju ne vuče parna lokomotiva već običan električni voz. A i sama tura – koju meštani zovu „Banatski semering“ zbog sličnosti sa austrijskom stanicom istog naziva – nije tematska turistička atrakcija, već redovna linija koja svakodnevno saobraća od Oravice do malog mesta Anina u južnim Karpatima.

Read more: OD „TEREZIJE“ U TEMIŠVARU DO KARPATSKE ŽELEZNICE

UZLET U SLOBODU SADAŠNjEG TRENUTKA

BRANISLAV GUTA GRUBAČKI O USKRŠNjEM JUBILEJU „ZELENOG ZVONA“, GUBITKU „NEPRIJATELjA“ I PREKOMERNOJ UPOTREBI SILE REČI

11 - 1 guta- Ovo je kao neko zatvaranje kruga. Da li će posle toga izaći neko sa sličnom idejom, da li će se pojaviti neki mlad čovek koji će reći – „da, to nam treba” - to je sve neizvesno - kaže menadžer kluba koji 20. aprila obeležava dvadesetu godišnjicu rada

S proleća 1994. godine prostorije kluba u zgradi Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ temeljno su renovirane. Kada su, 20. aprila te godine, prvi posetioci kročili u novootvoreni Pozorišni klub „Zeleno zvono“, retko je ko mogao da nasluti kakva će menažerija koncerata, javnih tribina, modnih revija, izložbi i postpremijernih teatarskih koktel partija protutnjati ovim prostorom tokom naredne dve decenije.
Dvadeset godina je prošlo. Čitavi naraštaji stasali su uz „Zvono“ i uzavrelu košnicu društvenih zbivanja koju je pod ovim zaštitnim znakom kreirao menadžer Branislav Guta Grubački. Priznajući da je - što zbog okoline sa kojom „nikada nije bio u posebnoj harmoniji“, što zbog ponekog kaprica sopstvenog karaktera - umoran od borbe sa vetrenjačama, vlasnik „Zvona“ je poslednjih godina u nekoliko mahova najavljivao postupno povlačenje sa zrenjaninske javne scene. Doduše, poput ljudi „kojima porastu krila pa odlete“, Grubački je istovremeno radio na širenju zelenog vala, otvorivši franšizu u novosadskom klubu „Trema“ pri Srpskom narodnom pozorištu, gde je nekoliko sezona bio i izvršni producent Sterijinog pozorja.

Read more: UZLET U SLOBODU SADAŠNjEG TRENUTKA

PLjAČKA HIPO ALPE ADRIA BANKE U CENTRU GRADA

LOPOV PORANIO, POLICIJA BRZO REAGOVALA

- Postoji osnov sumnje da je osumnjičeni, osim navedenog krivičnog dela, na teritoriji Zrenjanina izvršio i više krivičnih dela razbojništava na štetu pošte, benzinske stanice NIS i naplatnog mesta JKP „Gradska toplana” - navodi se u saopštenju policije

08 - 1 pljackaFilijala Hipo Alpe Adria banke u Zrenjaninu, koja se nalazi u glavnoj gradskoj ulici, u sredu oko 9 časova bila je na meti naoružanog pljačkaša. Osumnjičeni je neposredno nakon pljačke uhapšen u akciji zrenjaninske policije.
U saopštenju Policijske uprave navodi se da je brzom akcijom pripadnika kriminalističke policije uhapšen A. M. (1977) iz Zrenjanina, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio više krivičnih dela razbojništva i nedozvoljene proizvodnje, nošenja i držanja vatrenog oružja i municije.
- Postoji osnov sumnje da je u sredu u 8.45 osumnjičeni A. M. uz pretnju vatrenim oružjem iz ekspoziture Hipo Alpe Adrija Banke protivpravno prisvojio 38 hiljada evra i oko 723 hiljade dinara gotovog novca, nakon čega je napustio lice mesta – kaže se u saopštenju policije. - Osumnjičeni je uhapšen u Zrenjaninu, u neposrednoj blizini svog stana, kojom prilikom je na sebi imao zaštitni pancir prsluk, a kod sebe pištolj marke CZ M-57 sa sedam metaka u okviru i jednim metkom  u cevi, dva okvira za pištolj marke CZ M-57 sa po osam metaka, kao i ranac u kome se nalazio novac.

Read more: PLjAČKA HIPO ALPE ADRIA BANKE U CENTRU GRADA

JOŠ JEDNO SUBOTNjE OKUPLjANjE NA TRGU SLOBODE

OPELO PIJAĆOJ VODI

08 - 2 opelo vodiGrupa građana opkupljena oko inicijative „Naš grad, naša stvar“ održala je u subotu na Trgu slobode još jedan performans kojim je podsetila na težak problem koji stanovnici srednjeg Banata imaju sa pijaćom vodom. Ovog puta održano je „opelo“ zrenjaninskoj pijaćoj vodi.
- Štampali smo posmrtnicu i zapalili sveće zrenjaninskoj vodi, tražeći što efektniji način da najširoj javnosti ukažemo na težinu problema sa kojim se suočavamo. Rešenje problema moguće je samo učešćem stručne i političke javnosti. Institucije poštujemo i ne vidim da ima raskoraka između njih i naše građanske inicijative. Ne zastupamo interese nijedne kompanije niti političke stranke – rekao je ovom prilikom Zdravko Vujasinović iz građanske inicijative „Naš grad, naša stvar“. Pesmu svog oca Radivoja pod nazivom „Opelo pijaćoj vodi“ na skupu je pročitao pisac Uglješa Šajtinac.                     M. Stojin

GODIŠNjA SKUŠTINA SAVEZA SLEPIH I SLABOVIDIH

NUŽNA POPRAVKA TROTOARA

Savez slepih Zrenjanina održao je u ponedeljak, 21. aprila, godišnju skupštinu na kojoj je raspravljano o izveštaju o radu za proteklu godinu, kao i o finansijskom izveštaju, a donesen je i program rada i finansijskog plana za tekuću godinu.
- Moramo da isplaniramo koliko novca možemo da dobijemo od Grada, a koliko nam treba. Grad je već dugo naša „desna ruka”, jer zapošljava dve službenice iz naše kategorije invalida. Takođe nam pomaže da podmirimo komunalne troškove – rekao je predsednik Saveza slepih Nenad Vukeljić.
On je dodao da je Zrenjanin jedan od retkih gradova koji imaju ozvučen sajt, i rekao da, u zajedničkoj akciji sa nekoliko udruženja invalida, Grad nastoji da se za žene invalide obezbede bolji uslovi, te da se nabave potrebni instrumenti i sredstva, kao što je hidraulični ginekološki sto, pokretni ultrazvuk, i da se prilagodi prilaz Dispanzera za žene.

Read more: GODIŠNjA SKUŠTINA SAVEZA SLEPIH I SLABOVIDIH

Vesti - Zrenjanin

Vesti Dana

Vreme

Kursna Lista

Arhiva - pristup

Pretraga