logo-zrenjanin                   infolokal

naslovna

LAZAREVO: PRIREDBA DRUŠTVA PČELARA

Lazarevačko društvo pčelara „Cvet Banata” nedavno je organizovalo manifestaciju „Zdravlje iz košnice” koju je otvorio Radiša Dupljanović, član Gradskog veća.
- Posetioci su uživali u degustaciji meda i izložbi pčelinjih proizvoda, a deca predškolskog uzrasta učestvovala su na maskenbalu koji je osmišljen tim povodom - kaže Anica Batinica, predsednica udruženja.
Nutricionistkinja iz Beograda Živka Vlajković održala je predavanje o značaju meda u ishrani dece. Članovi KUD-a „Zavičaj” izveli su splet igara iz Banata, a Udruženje žena „Veliko srce” priredilo je izložbu rukotvorina i slika.                                              
M. Bukvić  

EVANGELISTIČKA CRKVA U BELOM BLATU

PREDLOŽENA ZA SPOMENIK KULTURE
Zavod za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu pokrenuo je postupak da Evangelistička crkva u Belom Blatu bude spomenik kulture. Ta crkva jedan je od retkih sakralnih objekata na ovom području sa stilskim odlikama secesije. Crkva svedoči o usponu mladog naselja i spremnosti sredine da prihvati novonastali stil u okviru sakralne arhitekture (početkom 20. veka, secesija u arhitekturi se tek pojavljuje na prostorima Vojvodine). Jedan je od malobrojnih primera secesije, a izgrađena je od 1901. do 1902. godine. Projektovali su je Zoltan Balint i Lajoš Jambor.
M. B.

Read more: EVANGELISTIČKA CRKVA U BELOM BLATU

U TARAŠKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI: SNIMANA EMISIJA „PITAM SE, PITAM“

U Osnovnoj školi u Tarašu krajem marta snimana je emisija „Pitam se, pitam“. Učenici nižih razreda, deca iz taraškog vrtića i njihove učiteljice Dragana Surla, Helena Milinović, Olivera Mijatov i vaspitačica Nada Milaković pripremile su pitanja za goste koji su došli u Školu. Aleksandra Cucić, članica Društva ljubitelja ptica, odgovarala je učenicima na pitanja koja su joj postavljana o životu roda i vrstama koje žive u okolini. Učenici su upoznati sa načinom na koji mogu doprineti da se život rodama učini boljim, kako bi se i njihov broj u Tarašu povećao. U toku je prebrojavanje roda u Tarašu i okolini, kako bi ovo selo učestvovao na takmičenju kao mesto gde živi najviše roda u celoj Srbiji.

Read more: U TARAŠKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI: SNIMANA EMISIJA „PITAM SE, PITAM“

JKP „8. AVGUST", SRPSKA CRNjA: SLOVENCI POKLONILI AUTOBUS

Na adresu JKP „8. avgust" iz Srpske Crnje u utorak je stigao autobus TAM 190 iz Slovenije. Ovo je šesto vozilo koje je donirano ovom preduzeću, tako da za brojniji vozni park nije izdvojen ni dinar iz budžeta opštine Nova Crnja. Predsednik opštine Pera Milankov zahvalio je prijateljima koji su učestvovali u donaciji autobusa. On je naglasio da je lokalna samouprava  nastavila sa politikom koja je vođena do 4. oktobra 2012. godine. Mnogi problemi rešavaju se obezbeđivanjem donacija, a ne opštinskim parama što olakšava funkcionisanje i razvoj opštine, rekao je Milankov. Na ovaj način JKP-u su obezbeđeni traktori, kamion za iznošenje smeća i druga mehanizacija.

Read more: JKP „8. AVGUST", SRPSKA CRNjA: SLOVENCI POKLONILI AUTOBUS

Vesti - Zrenjanin

Vesti Dana

Vreme

Kursna Lista

Arhiva - pristup

Pretraga