logo-zrenjanin                   infolokal

naslovna

SIVA EKONOMIJA I BROJNI NAMETI GUŠE PRIVREDNIKE I PREDUZETNIKE KOJI LEGALNO POSLUJU

SISTEMSKA GREŠKA: NAMIRIVANjE POLITIČKIH ELITA
Sve teže „plivanje” u privrednim i preduzetničkim vodama, sve veći troškovi poslovanja, zatvaranje prodavnica i lokala jeste ono što u današnje vreme muči male preduzetnike, ali i velike privrednike sa dugogodišnjim stažom. Večito je pitanje da li država može i hoće da rastereti njihov rad, ili da im ga otežava novim i starim nametima.
Prema istraživanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), privreda plaća 384 neporeska nameta, od kojih su čak dve trećine, odnosno 247 parafiskalni, što znači da za njih od države privrednici ne dobijaju povratnu uslugu ili vrednost te usluge ne odgovara plaćenom iznosu. Uprkos najavama iz Vlade Srbije da će se ići ka finansijskom rasterećivanju privrede, za poslednje dve godine uvedeno je devet novih nameta.

Read more: SIVA EKONOMIJA I BROJNI NAMETI GUŠE PRIVREDNIKE I PREDUZETNIKE KOJI LEGALNO POSLUJU

DANI STUDENATA U STUDENTSKOM DOMU U ZRENjANINU

DOBRA ENERGIJA, OPTIMIZAM I KREATIVNOST
Već 11 godina, Dan studenata Srbije, 4. april, obeležava se u Studentskom domu „Mihajlo Predić – dr Miša”, manifestacijom „Dani studenata”. Već u martu počinju sportska takmičenja, priprema se izložba likovnih radova i modna revija, a studenti se uključuju u humanitarne akcije, poput dobrovoljnog davanja krvi. Na sam praznik studenata najuspešnijim sportistima se dodeljuju diplome, medalje i nagrade brojnih donatora, a nagrade dobijaju i studenti čije su sobe najurednije. Gosti su bili studenti iz novosadskog doma  „Slobodan  Bajić”.
Završnoj svečanosti u Studentskom domu prisustvovali su 4. aprila mr Ivan Bošnjak, gradonačelnik Zrenjanina, Dušan Šijan, načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga, Jovan Bjelobaba, direktor Studentskog centra Novi Sad, prijatelji Doma, među kojima su bili i Branislav Grubački Guta, „Novi optimizam”, Goran Marinković, direktor Kulturnog centra, predstavnici sponzora...

Read more: DANI STUDENATA U STUDENTSKOM DOMU U ZRENjANINU

BORBA PROTIV TUBERKULOZE U ZRENjANINU

ISKORENITI ZARAZNU BOLEST
Nekada neizlečiva, potom gotovo iskorenjena, tuberkuloza i danas u svetu odnosi milione života. Srbija je među evropskim  zemljama u kojima broj obelelih od TBC neprestano opada, a trenutno ih je 14 na 100.000 stanovnika. Zahvaljujući kontinuiranoj kontroli, preventivi i timskom radu lekara i volontera u Srednjobanatskom okrugu, situacija je pod kontrolom. Na 100.000 stanovnika na ovom području ima 6 obolelih od ove zarazne bolesti.
Ovo je, između ostalog, saopšteno na konferenciji za novinare u Crvenom krstu Zrenjanin, povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze.

Read more: BORBA PROTIV TUBERKULOZE U ZRENjANINU

Vesti - Zrenjanin

Vesti Dana

Vreme

Kursna Lista

Arhiva - pristup

Pretraga