INTEGRISANi INFORMACIONi SISTEM: LEKARIMA VIŠE POSLA, ALI OLAKŠANO ZAKAZIVANjE

IZIS uveo red u čekaonice

Integrisani informacioni sistem (IZIS) u zrenjaninskom Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov” je u funkciji već skoro pet meseci, a prema navodima lekara, iskustva su pozitivna.
– Pacijentima je skraćen put u zakazivanju pregleda na sekundarnom nivou, odnosno kod specijaliste. Neki od njih su veoma iznenađeni jer su za određene upute morali da čekaju do pet-šest meseci. Sada im ponudimo termin u roku od mesec dana i tada su stvarno prijatno iznenađeni – rekla je za list „Zrenjanin” doktorka Biljana Reljin Sekulić, šefica odseka opšte medicine u ovdašnjem Domu zdravlja.
Ona je saradnju sa mnogim odeljenjima naše Opšte bolnice ocenila pozitivno, a prema njenom mišljenju, prednost novog, elektronskog sistema zakazivanja pregleda je u tome što je pacijentima olakšano zakazivanje iako lekari imaju više posla.
– Samo sa pojedinačnim odeljenjima imamo određenih problema, ali to je zato što su preopterećeni zbog prethodnog programa, ustvari zakazani su termini sa kontrolama od prošle godine – napominje doktorka.
Prema rečima Biljane Reljin Sekulić, za tercijarni nivo, odnosno Klinički centar Vojvodine, Srbije ili za Institut u Sremskoj Kamenici, problemi sa zakazivanjem su minimalni.
– Za institucije u Novom Sadu, Beogradu ili u drugim gradovima zakazuju i specijalisti i mi. Zakazivanje pregleda na tercijarnom nivou, odnosno odeljenja oftalmologije i neurohirurgije, moraju da urade lekari specijalisti. Pregledi se zakazuju za maksimalno dva meseca. Naravno, kada su slučajevi hitni, onda se reaguje odmah – navela je šefica opšte medicine zrenjaninskog Doma zdravlja.
Dr Jovan Sekulić, direktor Opšte bolnice „Đorđe Joanović”, kazao je da se i dalje po potrebi održavaju sastanci sa nadležnima u Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov”.
– Zadovoljni smo sa samim programom, koji omogućava bolje planiranje pregleda i lakši rad lekara. Ali, još uvek je neophodna korelacija primarne i sekundarne zdravstvene zaštite u punom obimu ostvarivanja koje IZIS pruža. I dalje gravitira ogroman broj pacijenata ka Bolnici, ali je zahvaljujući IZIS-u uspostavljen veći red – izjavio je za naše novine direktor zrenjaninske Opšte bolnice.
Iskustva pacijenata su različita, a u jednom se svi slažu.
– Gužve su i dalje velike. Ali brže sam prošla kada sam prošlog petka bila kod specijaliste nego kada smo išli sa uputima – prokomentarisala je za naše novine Ana Hanus.

S.Kokavski