ISTOK RADOVANOV OSNIVAČ „PRAY EYEWEAR” BRENDA GOVORI O NOVITETIMA I IZAZOVIMA

Naočare modernog i ekscentričnog izgleda

  • Svaka kolekcija prepoznatljiva je po novim oblicima. Od nedavno su u ponudi modeli sa dioptrijom, zaštitom od UV zračenja, kao i antirefleks stakla koja pružaju bolju vidljivost u zimskim uslovima

Grad na obalama Begeja osamdesetih godina prošlog veka važio je za jak industrijski centar. Vremenom su fabrike „ugašene”, a njihova zdanja su ostala da svedoče o tom periodu. Međutim, na scenu su stupili mladi preduzetnici, koji se ističu umećem i inovacijama. Naši sugrađani Istok Radovanov (29) i Ilija Demenesku (28) su se nakon završenih studija prava i arhitekture, vratili u rodni grad i počeli sopstveni biznis. Osnovali su radionicu „Pray eyewear” u kojoj izrađuju unikatne drvene naočare.
– Ideja se rodila još 2011. godine, sasvim slučajno. Hteli smo da kupimo nesvakidašnje naočare i na internetu smo pronašli drveni par „rej ban”. S obzirom na to da nismo mogli da ih poručimo, pokušali smo da ih napravimo. Naravno, nije bilo lako, trebalo nam je četiri godine da dobijemo željeni proizvod – priseća se Istok. – Ozbiljnije smo krenuli 2014. godine, a već januara naredne godine smo na društvenim mrežama objavili fotografiju prvih naočara. Reakcije su bile odlične, to nas je podstaklo da nastavimo sa kreiranjem. Tada smo osnovali i istoimenu firmu, u kojoj je na početku radio i Aleksandar Pavlović Paksa.
Za zapažen dizajn zadužen je Ilija, diplomirani arhitekta, dok se Istok bavi marketingom i manuelnim radom. Prema njegovim rečima, na početku je proizvodnja jednog para naočara trajala i po nekoliko dana, dok nisu naučili tehniku na mašinama. Sada im za to treba osam do 10 sati, ali smatraju da bi im dodatna edukacija mnogo značila. Veliki izazov je materijal, jer sve – od šrafa do stakala naručuju iz raznih krajeva sveta. Ručni rad ne mogu dovoljno da naplate iako su postavili pristupačne cene.
– Svaka kolekcija prepoznatljiva je po novim oblicima. Sada pravimo tanje i čvršće ramove, a od nedavno su u ponudi i modeli sa dioptrijom, zaštitom od UV zračenja, kao i antirefleks stakla koja omogućavaju bolju vidljivost u zimskim uslovima. Stakla mogu da se menjaju, za razliku od nekih naočara poznatih, svetskih proizvođača. U martu ćemo „lansirati” modele od roze drveta, boje kamena, peska… Novu kolekciju obeležiće egzotični materijali, oblici i stakla. Biće više od trideset modela u retro i klasičnom stilu, spojićemo moderno i ekscentrično – ističe talentovani mladić.
Istok naglašava da se „Pray” naočare uglavnom mogu poručiti preko sajta koji postoji na srpskom i nemačkom jeziku, i putem Instagrama i Fejsbuka. U Beogradu imaju dva prodajna mesta, po jedno u Novom Sadu, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Makedoniji. Trenutno su u pregovorima za prodaju u Zrenjaninu i ostalim gradovima Srbije. „Pray” modeli krase lica Ivane Španović, Novaka Đokovića, Jelisavete Orašanin, Jelene Karleuše, Pepa Gvardiole i mnogih drugih.
ODRICANjA, USPONI I PADOVI
– Ako imate dobru ideju, strpljenje i volju onda je privatan biznis dobra stvar jer radite za sebe. Svako ko pokreće sopstvenu firmu mora da bude spreman na odricanja, uspone i padove. No, treba se prepustiti i probati, jer kada se potrudiš, uspeh je neizostavan – poručuje naš sagovornik.

IVA ISAKOV