MALI NOVOBEČEJCI NA „SLANOM KOPOVU”

Družili se sa ždralovima
Najmlađi Novobečejci i ljubitelji prirode i ptica, protekle subote su u Specijalnom rezervatu prirode „Slano Kopovo” imali priliku da vide deo jata od možda jedanaest hiljada ždralova, koliko se procenjuje da ih trenutno boravi na jednoj od poslednjih slatina u ovom delu Evrope. „Festival ždralova” koji je po četvrti put održan na prostoru vizitorskog centra na Slanom Kopovu, osmišljen je, najpre, kao edukacija dece o ovom rezervatu i pticama, ali i kao prilika da se na jedan dan stope sa prirodom i u njoj uživaju.
Lovačko udruženje Novi Bečej, kao upravljač SRP „Slano Kopovo”, organizator je „festivala” , a prema rečima stručnog saradnika Silvije Šimončik, i ove godine je za decu pripremljen bogat program.
– Deca imaju priliku da saznaju šta se dešava na jednom malom, ali vrlo značajnom području, nadomak koga odrastaju. Ovo je prilika da vide ždralove i učestvuju u njihovom prebrojavanju. U okviru ovogodišnjeg programa festivala imali smo i organizovano prstenovanje ptica, tako da su se deca upoznala i sa ovom tematikom i njenim značajem. Razne kreativne i edukativne radionice postale su tradicionalne na našem „festivalu”, pa su deca i ove godine mogla da prave razglednice, origami ždralove, hranilice za ptice, pano sa porukama upućenim ždralovima, oslikavanje magneta i slično – kaže Silvije Šimončik.
Predsednica udruženja „KNAP”, Nadica Josimović, presrećna je što je Udruženje imalo priliku da učestvuje u organizaciji radionica na IV „Festivalu ždralova”. Učiteljica Mira Stevković kaže kako joj je jedna učenica potvrdila da je druženje na „Slanom Kopovu” sto puta bolja od mobilnog telefona.

D. G.

FacebookTwitter