MILAN RADAKOVIĆ O NOVOM ODELJENJU U ZRENJANINSKOJ GIMNAZIJI

Za đake besplatne obuke

Od naredne školske godine, 2018/2019. u Zrenjaninskoj gimnaziji biće otvoreno novo odeljenje – informatika i računarstvo sa posebnim sposobnostima, čime će broj odeljenja u školi biti povećan na 10. O ovome razgovaramo sa direktorom Zrenjaninske gimnazije Milanom Radakovićem.
Koliko će novo odeljenje upisivati učenika?
– Imaće od 15 do 20 učenika, ne više od toga. Učenici koji žele da se upišu u novo odeljenje moraće da polažu matematiku 3. juna, pre male mature koju inače đaci završnih razreda osnovnih škola polažu. Na tom testu moraju da ostvare prosek 50+1, dakle ako je ukupan broj bodova na testu 240, učenik mora da osvoji 121 bod. Pripremaju se iz zbirke zadataka koje već imaju iz matematike, samo što rade srednji i napredni nivo, za ovo odeljenje. Oni praktično ništa ne gube, moraju svakako da polažu malu maturu, i posle da na listu želja stave ovaj smer.
Da li je ovo eksperimentalno odeljenje ili je uvršteno u redovan program gimnazija?
– Ovo odeljenje se svrstava u redovan rad gimnazija koje su konkurisale kod Ministarstva, s tim što će se ove godine poštovati, odnosno posebno bodovati i procedura samog zadatka. Mi smo već uradili promocije po osnovnim školama na teritoriji celog okruga, i već imamo prijavljena 42 učenika koji će dolaziti na pripreme kod nas.
Da li je počeo rad sa đacima?
– Aktiv profesora matematike organizuje pripreme, koje se održavaju subotom u 10 časova i one su besplatne. Prvi čas bio je u subotu, 24. marta, i biće nastavljeno svake naredne subote, a po potrebi i petkom u popodnevnim časovima. Nije kasno da se uključe đaci koji žele da se pripremaju za ovaj test, jer je primetno veliko interesovanje za ovaj smer. Đaci će test polagati u Zrenjaninskoj gimnaziji a ne u svojim osnovnim školama, za razliku od polaganja završnog ispita.
Koliko će se razlikovati nastava u ovom odeljenju u odnosu na ono koje je počelo sa radom u školi „Nikola Tesla”?
– Postoji svakako razlika u odnosu na to odeljenje IT sektora, pre svega jer je to stručna škola. Oni su u vezi sa firmama koje se bave ovom vrstom usluga, i obavljaju praksu u njima, pa je tu reč o dualnom obrazovanju koje se primenjuje u srednjim stručnim školama. Odeljenje koje će se oformiti u gimnaziji je odskočna daska za fakultete uz opšte obrazovanje ovog tipa, i mi smo već ostvarili vezu sa Tehničkim fakultetom u našem gradu.
Koja je razlika u odnosu na prirodni smer koji već postoji u Gimnaziji?
– Razlika je u većem broju časova informatike i matematike. Ostali opšti predmeti postoje kao i na prirodnom smeru.
S. Vorkapić