Moskva

Piše: Ljiljana Bailović

Putin pobedio na izborima – a u Moskvi minus 15. Reporteru RTS-a koji nas je, sav zaleđen na nekom trgu ruske prestonice, izveštavao o Putinovoj pobedi, nos pocrveneo kao paprika. Na ruke kojima drži mikrofon, navukao je debele rukavice, ali se vidi da su mu se vilice ukočile od zime. Možda je dugo čekao da se uspostavi veza? Mislim – valjda je gužva u optičkim kablovima, Putinova pobeda je planetarna vest, iako su je na Zapadu potpuno ignorisali.
Baš me čudi da za taj važan dan Putin nije obezbedio lepo vreme, sa pristojnijom temperaturom. Zar se nije onoliko prepričavalo kako se Rusi uvek uspešno pobrinu da, za Dan pobede i vojnu paradu na Crvenom trgu, bude vedro i sunčano, bez ijednog oblačka, imaju, kažu, takvu tehnologiju. A sad su, eto, omanuli. Mada – možda su to i namerno, ruski Miška se probudi kad padne sneg i sve se smrzne (naći ćemo takvu opasku još kod Stevana Sremca, u njegovoj storiji o dva banatska popa, ruskom caru, vele Sremčevi seljaci, nadođe snaga kad pritisne severac i dođe zima).
Zajedno sa odjecima o Putinovoj pobedi, u ponedeljak, 18. marta, zasula nas je vejavica, snežilo je ceo dan i nastavilo kao da je januar. Kakvo li je to znamenje? Ona Sremčeva popadija sanjala je da se kegla, što je predskazalo dolazak učitelja, potencijalnog zeta, u selo. A ja sam, uoči Putinove pobede, sanjala da su Tramp i Melanija došli u moju nekadašnju srednju školu, zajedno sa đacima sede za dugačkim stolom kao na svadbi, a Melanija sasvim na kraju astala – svi piju i nazdravljaju, a pred njom ništa, ni čaša… Ko bi znao da mi rastumači ovakav san? Tu bi, možda, Vulin bio najproduktivniji, ali sa njim nisam u najboljim odnosima još od 8. marta.
Zaista, da li je ovo era Putina, ili Trampa? Ili Si Đinpinga, on će ipak vladati doživotno…