NA MALA VRATA SPROVODE IZMEŠTANJE PLANIRANE REGIONALNE DEPONIJE U KIKINDU

Zrenjanin bi mogao da izgubi značajan projekat

Sve do prošle godine nije bilo nedoumica oko izgradnje regionalne deponije u Zrenjaninu, koja bi bila sanitarna i uređena u skladu sa evropskim standardima. Ovaj veliki projekat i dalje je zacrtan nacionalnom Strategijom upravljanja otpadom, kao i Strategijom održivog razvoja Grada. Izrađeni su planovi i arhitektonski projekti, a Zrenjanin je, kao regionalni centar buduće deponije, sklopio sporazum sa drugim okolnim opštinama. Međutim, odluka Vlade doneta prošle godine, poništila je sve ovo, odabirom Kikinde za centar regionalne deponije. Postoje sumnje da bi to bio neopravdan potez, ekonomski štetan za građane Zrenjanina, kao i JKP „Čistoća i zelenilo”, a izvesno je da se odvija daleko od očiju javnosti.
Na ovo je najpre upozorio odbornik grupe „Dosta je bilo” u skupšini Grada Igor Ratković na nedavnoj tribini Zrenjaninskog socijalnog foruma. On navodi da se izmeštanje regionalne deponije iz Zrenjanina u Kikindu uvodi na mala vrata, da o tome nije doneta skupštinska odluka, niti je održana javna rasprava.
– Sve odluke od državnog nivoa do Strategije razvoja grada, preko planske dokumentacije, donete su prethodnih godina u skladu sa time da naš grad bude centar za regionalnu deponiju. Međutim 2018. godine, bez ikakvog objašnjenja, Zrenjanin se pretvara u transfer stanicu za Kikindu, koja će nam naplaćivati transport, ali i deponovanje otpada. Jednog dana ćemo se samo naći iznenađeni visinom troškova – ističe Ratković.
Milana Maričić

Opširnije u štampanom izdanju