NAJAVE DOGAĐAJA

„PEJZAŽI”
Izložba akademske slikarke Ane Ivić, iz ciklusa „Pejzaži”, otvorena je do 20. aprila u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Rođena je 1977. godine u Bavaništu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Članica je ULUV-a i ULUS-a. Imala je 11 samostalnih i 32 grupne izložbe.

TRIBINA
Tribina „Francuska kultura u drugoj polovini 15. veka” je u utorak, 18. aprila, u 19 časova, u maloj sali Kulturnog centra. Uvodničar je Aleksandar Stefanov, a moderator Miroslav Samardžić.

VEČE FOTOGRAFIJE
U koncept baru i restoranu „Kafemat”, u utorak 18. aprila, u 19 časova, biće Veče fotografije. Gosti su Miroslav Predojević iz Foto saveza Srbije, Milorad Đokić, autor dokumentarnog filma „Umetnik iz senke”, koji će biti prikazan, i Jovan Njegović Drndak, predavač u Zrenjaninskoj školi fotografije, koja deluje uz podršku Lista „Zrenjanin” i Kulturnog centra Zrenjanina. Miroslav Predojević će govoriti na koji način zainteresovani fotografi mogu da postanu članovi Foto saveza Srbije, Milorad Đokić o toku nastanka filma i akterima, Jovan Njegović Drndak uručiće sertifikate polaznicima Zrenjaninske škole fotografije koji su uspešno završili drugi ciklus obuke. U dugometražnom dokumentarnom filmu „Umetnik iz senke”, govore poznati fotografi Antoan Aguđan, Vladimir Marković, Milomir Kovačević i Tomislav Peternek i profesori, Branimir Karanović i Nikola Šujica, uz ekskluzivno pojavljivanje legendarnog Jozefa Kudelke, jednog od najvećih živih fotografa crno-bele fotografije 20. veka, koji se pojavljuje pred kamerama samo zato što se film bavi ličnošću Vojislava Mitrovića. „Umetnik iz senke” ispituje uvek aktuelan odnos tehnologije, zanata i umetničkog dela, nastojeći da uhvati „ono neizrecivo’’ što izdvaja umetnički doprinos i zanatsku umešnost Voje Mitrovića od običnog tehničkog razvijanja fotografije. Čuveni portreti, reportažni i drugi snimci koje je Voja izradio, sadrže tajnu vrhunske vizuelne i fotografske umetnosti.

DRAMSKI STUDIO
U prostorijama Mesne zajednice „Veljko Vlahović” 22. aprila počinje da radi Dramski studio, koji će voditi reditelj Dušan Mamula iz Novog Sada. Prijave: 062723 23 41.
„PROFESOR LERIK”
Dugometražni dokumentarac „Profesor Ivan Lerik – Život. Epoha. Estetika”, Zorana Slavića i „Digital Style” premijerno se prikazuje u baroknoj sali Gradske kuće, 18. aprila i namenjen je učesnicima u realizaciji, delegaciji Gimnazije, gradskim zvaničnicima, profesorovoj rodbini kao i onima koji su donacijama pomogli realizaciju. U Kulturnom centru je 19. aprila, u 20 časova, premijera za poštovaoca dela i lika profesora Lerika. Lerik je više od 20 godina bio omiljeni direktor Druge gimnazije u Zrenjaninu. Karte za projekciju u KC su besplatne ali se moraju podići u Gimnaziji, Kulturnom centru, zrenjaninskoj Biblioteci, Savremenoj galeriji, kao i u MZ „Veljko Vlahović” i „Dositej Obradović”: www.kczr.org

„SLOBODNA ZONA”
Filmski festival „Slobodna zona” počinje u sredu, 19. aprila u Kulturnom centru i trajaće do 11. maja. Osam najboljih filmova sa 12. festivalskog programa, održanog od 10. do 15. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala. U sredu, 19. aprila, je na programu film „Neruda” Pabla Laraina. U četvrtak, 20. aprila, prikazuje se film „Požar na moru”, pobednik 66. filmskog festivala u Berlinu, italijanski dokumentarac Đanfranka Rozija, koji skida medijsko-senzacionalističku masku sa najveće tragedije u savremenoj istoriji i otkriva ljudsku stranu aktuelnog problema migranata. Svi filmovi se emituju u maloj sali od 20 časova. Ulaz je besplatan: www.kczr.org

BIOSKOP
U bioskopu „Cinema KCZR” u petak, 14. aprila, od 16 i 18 časova prikazuje se film: „Mali šef” (The Boss Baby), sinhronizovan na srpski jezik – emotivna komedija o važnosti porodice.Od 20 časova prikazuje se američki film – „U velikom stilu” (Going in Style). Trojica oskarovaca nasmejaće vas do suza u ulogama pljačkaša banke, Morgan Friman, Majkl Kejn i Alan Arkin … Režija Zak Braf. Film „Uskršnji zeka: Čuvar zlatnog jajeta” biće prikazan u subotu, 15. aprila, od 16 časova. Snimljen je po romanu iz 1924. godine – „Škola za zečeve”. Od 18 časova prikazuje se film: „Mali šef”, a od 20 časova američki film „U velikom stilu”. Ulaznice su 250 dinara.

POZORIŠTE
U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović”, u četvrtak, 13. aprila, u 20 časova, igra se predstava „Realisti”. U subotu, 15. aprila, u 10 časova, na repertoaru je „Tvrdoglavo jaje”, autorska predstava Jovana Carana.