NAJAVE DOGAĐAJA

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN
U maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, u saradnji sa Francuskim filmskim institutom, a u okviru Ciklusa francuskog filma „Omaž Cezarima”, u četvrtak, 8. marta, od 20 časova, prikazuje se „Sizan”, a u sredu, 14. i četvrtak, 15. marta, „Serafina”. Ulaz je slobodan

IZLOŽBA
„Beleške o katastrofama” je izložba radova Višnje Petrović – crteži u metalu i crno bele fotografije, čije je otvaranje u petak, 9. marta, u 19 časova, u Izložbenom salonu KC. Autorka radi u mediju crteža, skulpture i fotografije, a posebno se interesuje za fenomen linije…

DEČJI KVIZ
U organizaciji Predškolske ustanove i Kulturnog centra, od 12. do 16. marta, svakodnevno, od ponedeljka, do petka, od 9.30 časova, u KC je veliki dečji kviz „Ko će bolje, ko će pre?” Edukativnog je i zabavnog karaktera. Učestvuju pripremne grupe zabavišta. Organizatori su pripremili i poklone.

OTPOR FAŠIZMU
Zbornik „Otpor fašizmu – Vojvodina 1941.” biće predstavljen u utorak, 13. marta, u 19 časova, u maloj sali KC. Učestvuju prof. dr Boris Kršev – istoričar, Andrija Popović – istoričar i doktorand na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Stanko Šušnjar – predsednik Udruženja antifašista Novog Sada. Moderator je Miroslav Samardžić.

„BOJE ŠTEKA”
Najnovija komedija produkcijske kuće FaVI – „Boje šteka” gostuje u KC u subotu, 17. marta, u 20 časova. Režija Slavenko Saletović, po tekstu Miroljuba Nedovića Rikija. Igraju Petar Strugar, Uroš Jovčić i Đorđe Stojković. Karta je 800 dinara a za organizovane posete 700 – svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

„PORCELAN”
Promocija knjige Radivoja Šajtinca „Porcelan”održaće se u MZ „Veljko Vlahović”, na Bagljašu, u petak, 9.marta, u 19 časova. O romanu će govoriti pesnikinja Dragica Stojanović, koja će čitati i odlomke, pesnik Perica Markov i autor. Organizatori su „Bagljaškult” i MZ.

POZORIŠTE
Na Dramskoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” u četvrtak, 8. marta, u 20 časova, biće izvedena predstava „Tramvaj zvani želja” Tenesi Vilijamsa, u režiji Lilijane Ivanović. U petak, 9. marta, u 20 časova, na repertoaru je „Nemam da platim i neću da platim” – D. Fo, u režiji Miloša Jagodića (rasprodato). Na Lutkarskoj sceni je u subotu, 10. marta, u 10 časova, „Zvezdan” – L. Šreda, u režiji Irene Tot.

JUBILEJ „MADAČA”
Svečanost povodom 65 godina rada Amaterskog pozorišta „Madač” (Madach) je u sali Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”, u subotu, 10. marta, u 18 časova. U 19.30 časova je premijera mjuzikla „Janoš vitez” – Kačoh Pongrac – Karolj Bakonji – Jene Heltai. Titlovan je na srpski jezik.

STARA PESMA
Udruženje „Vratimo deci radost u pokretu” i MZ „Dositej Obradović” organizuje u nedelju, 11. marta, u 17 časova, u Klubu „Dositej” drugi deo muzičkog druženja „Stara pesma”. Učestvuju Članovi Kluba za stara lica i građani.

IZLOŽBA
U Salonu Savremene galerije Zrenjanin, u ponedeljak, 12. marta, u 19 časova, biće otvorena samostalna izložba crteža Nikole Džafa, „Večera za zeca”. Izložbu će otvoriti dr Silvia Dražić, autor teksta u katalogu.
„Večeru za zeca” čini sedam slika velikog formata. Džafo formalnu koncepciju svojih izložbi neretko oslanja na simboliku brojeva.

IMPRESIJA
U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin”, u petak, 9. marta, u 18 časova, biće prvi put prikazan deo radova Tamare Jovanov, studentkinje slikarstva druge godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao selekcija od više od četrdeset slika i crteža – „Impresija – moj pogled na svet”.
Predstavlja se slikarski opus radova u periodu od pet godina umetničkog stvaralaštva (od 2012. do 2017. godine), u kojima se vidi lično sazrevanje autorke i menjanje pogleda na svet oko sebe.
Tokom trajanja izložbe, zrenjaninska publika će u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin” i na druge načine moći da se upozna sa odabranim radovima, kroz stručna tumačenja i literarni deo, kao uvod u izložbeni materijal.