NAJSAVREMENIJA OPREMA OBEZBEĐENA ZAHVALJUJUĆI IPA PROGRAMU: Regionalni centar za lečenje očnih bolesti

7-2-logo ipa april

U Domu zdravlja u Srpskoj Crnji otvara se centar za naprednu lasersku terapiju u oftalomologiji, koji će biti jedini takve vrste u regionu, saopšteno je danas na konferencije za medije u Srpskoj Crnji. Osnivanje ovog Centra realizuje se u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.

Kroz projekat je renoviran deo Domu zdravlja u Srpskoj Crnji, nabavljena medicinska oprema i nameštaj, kombi za transport pacijenata i softver za registraciju pacijenata, saopštio je Darko Vukić koordinator projekta.

Pacijentima će biti omogućena do sada veoma teško dostupna laserska hirurgija, zahvaljujući najsavremenijoj opremi, navela je oftalmološkinja dr Milena Gvero.

Kvalitet opreme je vrhunski i ona je jedina takva u regionu. Obezbeđeni su laser sa mogućnošću kombinovanih procedura, koji se može se koristiti i kod dijabetičara, u lečenju raznih oblika glaukoma, sekundarnih katarakti itd, zatim kamera koja veoma detaljno beleži promene na očnom dnu i na prednjem segmentu oka, beskontaktni tonometar – aparat za merenje očnog pritiska, kao i aparat za kompjutersko određivanje dioptrije – izjavila je dr Gvero, dodavši da ovo neće biti centar primarne zdravstvene zaštite.

Postoje posebne indikacije za korišćenje te opreme, po proceni oftalmologa, pacijent čija patologija zahteva takve procedure dolazi ovde. U okviru ovog projekta angažovani smo dr Žarko Petrović i ja. Nadam se da će po završetku projekta vrata ovog laser centra biti otvorena za sve oftalmologe. Obuka za rad sa laserom nije duga, tako da verujem da za par nedelja bilo koji oftalmolog može biti spreman za procedure – navela je dr Gvero.

7-2-oftalmoloski centar srpska crnja 3

Partneri na projektu „Regionalni centar za naprednu lasersku terapiju u oftalmologiji“ jesu Univerzitet medicine i farmacije „Viktor Babeš” iz Temišvara i Opština Nova Crnja. Ukupna vrednost projekta je 1.905.000 evra, a realizacija traje 24 meseca.

M.M.

DSC_0014

oftalmoloski centar 2