Naša realnost, Bađokovo snoviđenje

Piše: Dalibor Bubnjević

Zrenjanin je bio domaćin Odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Skupštine AP Vojvodine. Reč je o aktivnosti istorijskog značaja koja se desila prvi put od kada je Mehmed-paša Sokolović proglasio Bečkerek sedištem sandžaka. Iako skroman mlad čovek, obilatog formalnog znanja, vredno pažnje je istaći da je navedenu privilegiju za svoje sunarodnike obezbedio doktorand Darko Bađok.
Bila je to sjajna prilika da se sagledaju primeri dobre prakse u oblasti ekologije. Na žalost, nije bilo reči o zagađivanju Begeja niti o okolnosti da je neretko tokom letnjih meseci (zbog smrada) nemoguće bitisanje van stambenih prostorija. Za razliku od naših poznatih arhitekata, dočekasmo dan da nam Bađok master Darko saopšti vlastito snoviđenje o parku na obodima grada.
Čudno je da ugledni pokrajinski poslanik nije u svom izglaganju postavio pitanje zašto je iz Uprave za kapitalna ulaganja za Srednjobanatski region namenjeno svega 4,7% opredeljenih sredstava. Navedeni podatak je u konfliktu sa činjenicom da je teritorija Grada Zrenjanina najveća u Vojvodini. Bađok je, takođe, propustio priliku da objasni kakav će efekat na floru i faunu imati splav koji će uskoro biti postavljen na jezeru u centru grada.