NAŠI SUGRAĐANI, BRAČNI PAR MILAN I TOMKA ANĐIĆ, VIŠE OD SEDAM DECENIJA SU U BRAKU

Deca su njihovo najveće bogatstvo

Venčali su se aprila 1947. godine, potom su dobili troje dece – Slavicu, Rada i Dragicu, a danas Anđići imaju šestoro unučadi i čak 11 praunučadi

U današanje moderno vreme, kada se brakovi sklapaju brzo, a završavaju još brže, skoro kao naučna fantastika zvuči podatak da u našem gradu živi bračni par koji će uskoro proslaviti 73 godine zajedničkog života. Tomki i Milanu Anđiću koji, eto, tolike godine zajedno žive, to nije ništa čudno.
Tomka je sitna, tiha žena, dok je njen suprug, iako ima punih 95 godina, vitalna starina. Nedavno smo bili njihovi gosti, a ljubazni domaćini rado su pričali sa nama i otkrili nam neke svoje „tajne” i ispričali kako su zajedno proživeli više od sedam decenija.
– Tajna uspešnog braka? Mislim da znam: morate da slušate svoju ženu i da budete umereni u svemu – kaže deda Milan, a baka Tomka dodaje da je još vrlo važno i međusobno poštovanje.
Milan je rođen 1925. godine u Trnovu kod Sarajeva, a baka Tomka na Romaniji u gradu Sokolcu. On je 1942. kao mladić pristupio partizanima i u tom pokretu je ostao do kraja rata. Demobilisan je tek 1947. godine kada je došao u Lazarevo gde je proveo radni vek i upoznao Tomku.
– Ona je tada bila u poseti rodbini, zagledali smo se, dopali jedno drugom i vrlo brzo smo se uzeli, bilo je to aprila 1947. godine. To posleratno doba bilo je vreme oskudice, život je bio težak, ali mi smo se trudili da stvorimo sebi i deci što bolje uslove i da ni u čemu ne oskudevamo – objasnio je Milan.
Tomka je vredna žena. Ona i danas sama čisti i kuva za sebe i supruga i kaže da današnje žene sve hoće na gotovo i da se previše oslanjaju na mašine koje rade umesto njih.
Ž. Mišić

Opširnije u štampanom izdanju