NEDOPUSTIVO PONAŠANjE PREDSEDNIKA ODBORA ZA INFORMISANJE SKUPŠTINE SRBIJE

Mirko Krlić mora da podnese ostavku

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je od predsednika Odbora za informisanje Skupštine Srbije Mirka Krlića da podnese ostavku, jer je udario glavnog urednika lista „Zrenjanin” Dalibora Bubnjevića. Ova vest se, tokom proteklog vikenda, brzo proširila društvenim mrežama, internet portalima, a objavile su je i neke televizijske kuće.
– UNS smatra nedopustivim ponašanje Krlića, traži od njega da se izvini Bubnjeviću i napusti mesto prvog čoveka Odbora – navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije, a citiraju se i reči Dalibora Bubnjevića o incidentu koji se dogodio prošlog petka, dok je Bubnjević bio na radnom zadatku, a poslanik Krlić ga je vređao, psovao, i na kraju i udario.
– Pratio sam aktivnosti predsednika Republike Srpske (Milorada Dodika) u Hotelu „Vojvodina” u Zrenjaninu. U toku svečanosti, došao je Mirko Krlić i uputio mi nekoliko uvreda. Nakon pola sata, on je nepozvan seo za sto za kojim sam bio sa šeficom dopisništva Radio-televizije Vojvodine Jelenom Milićević i direktorkom Regionalne televizije „Santos” Dubravkom Popović i ponovo me vređao. Na uvrede ni ja, niti koleginice, nismo odgovorili – preneo je UNS Bubnjevićeve reči.
Bubnjević je dodao da je nakon incidenta otišao u toalet, a Krlić je krenuo za njim i tamo nastavio da vređa, i da mu pominje tekstove koje objavljuje list „Zrenjanin”.
– Vikao je da prestanem da pišem o fabrici vode u Zrenjaninu i o njemu, iako o njemu nikada nisam ni pisao. Onda me je otvorenom šakom udario u desni obraz. Na svu sreću, u tom momentu je ušla jedna osoba koja ga je sprečila da nastavi sa napadom. Čuo sam da je i gradonačelnik Zrenjanina rekao obezbeđenju da izvedu Krlića i da prijave slučaj policiji – rekao je Bubnjević.
U saopštenju se zatim navodi da je Mirko Krlić demantovao tvrdnje Dalibora Bubnjevića.
– Nikakvog fizičkog napada niti nasrtaja nije bilo. Bubnjević i ja smo se raspravljali, ali nisam ni na koga fizički nasrtao – rekao je Krlić, tvrdeći da je na svečanosti u Hotelu „Vojvodina” u Zrenjaninu bilo rasprave i ružnih reči sa obe strane, ali ne i fizičkog napada. Kako je dodao, nisu tačne ni tvrdnje da ga je obezbeđenje uklonilo iz sale.
UNS je u saopštenju takođe naveo da će napad na Dalibora Bubnjevića prijaviti policiji na osnovu Sporazuma o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara.

 

POSLANIK MIRKO KRLIĆ: On je mene vređao
On je prvi meni prišao i počeo da vređa. Posle sam i ja prišao njegovom stolu i pričao i sa njim i sa koleginicama koje su bile za stolom. Nisam spominjao fabriku vode u Zrenjaninu, kako tvrdi Bubnjević, nemam ja nikakve veze sa tim. On je ranije pisao neistine o mojoj ćerki i to me je naljutilo – rekao je poslanik Mirko Krlić UNS-u o incidentu u Hotelu „Vojvodina”. On je demantovao i da ga je obezbeđenje uklonilo iz sale.
Ova Krlićeva izjava objavljena je na zvaničnom sajtu Udruženja novinara Srbije (UNS), kao i saopštenje u kome je UNS najoštrije osudio fizički napad Mirka Krlića na Dalibora Bubnjevića i u kome je zatražio od Krlića da se izvini Bubnjeviću, ali i da napusti mesto predsednika Odbora za informisanje Skupštine Srbije.

 

REAGOVANJE DALIBORA BUBNJEVIĆA: Fizička sila protiv novinskih tekstova
U izjavi narodnog poslanika Mirka Krlića Udruženju novinara Srbije zapravo je potvrđeno ono što sam već ispričao o incidentu. Poslanik Krlić je potvrdio da je više puta te večeri pokušao da uspostavi komunikaciju sa mnom, doduše u vidu uvreda, kao i da je seo nepozvan za sto za kojim sam bio sa šeficom dopisništva RTV Vojvodina Jelenom Milićević i direktorkom RTV „Santos” Dubravkom Popović . Međutim, ne pominje da me je uhodio, tj. pratio do toaleta, niti navodi da su to videli novinari kada je prošao pored njihovog stola – rekao je Dalibor Bubnjević, reagujući na izjavu Mirka Krlića.
– Ono što me najviše brine jeste to što narodni poslanik u svojoj izjavi priznaje da je povod njegove ljutnje moje pisanje! Opravdano se postavlja pitanje da li se ovim činom predsednika skupštinskog Odbora na „mala vrata” otvara mogućnost da svako ko je nezadovoljan medijskim sadržajem može sa novinarom raspravljati uz upotrebu uvreda i fizičke snage? – postavio je pitanje Dalibor Bubnjević.
– Napominjem da je u momentu ulaska Mirka Krlića u toalet bio prisutan privrednik Siniša Vukić koji je čuo Krlićeve pretnje. Građanin Z.D, koji nas je zatekao u toaletu, onemogućio je narodnog poslanika Mirka Krlića da nastavi da me zlostavlja. Potom sam uspeo da pobegnem i uđem u salu Hotela. Da se nešto dešava, budući da me nije dugo bilo, zaključila je koleginica Jelena Milićević koja se obratila pomoćniku gradonačelnika Draganu Ćapinu. On je obavestio obezbeđenje i ono je ušlo u toalet. Jedno vreme je, zbog ugroženosti moje bezbednosti, pripadnik obezbeđenja sedeo samnom za novinarskim stolom – izneo je detalje Dalibor Bubnjević.

 

GRAĐANI, STRANKE I UDRUŽENjA OSUĐUJU NAPAD NA GLAVNOG I ODGOVORNOG UREDNIKA LISTA „ZRENJANIN”

Nedopustivo ugrožavanje slobode medija

Osim što je Dalibor Bubnjević na društvenim mrežama dobio podršku brojnih građana, u redakciju su stigla saopštenja raznih udruženja i stranaka u kojima se oštro osuđuje napad na glavnog i odgovornog urednika lista „Zrenjanin”.
Među prvima reagovao je Zrenjaninski socijalni forum. Osuđujući napad, Forum ocenjuje da je „usijana atmosfera u Zrenjaninu posledica delovanja desničarskih organizacija i pojedinaca koji nastoje da bez saglasnosti stanovnika Zrenjanina promene naziv grada”.
– Nedopustivo je da se danas u Zrenjaninu bilo kakvi sukobi rešavaju fizičkim nasiljem, a posebno je zastrašujuće što je u pitanju narodni poslanik i predsednik Odbora za kulturu i informisanje. Gospodin Krlić mora, imajući u vidu odgovornost koju nalaže funkcija koju nosi, ali i moral, da podnese ostavku na mestu prvog čoveka Odbora i da se izvini, pre svega, Daliboru Bubnjeviću, ali i svim građanima Zrenjanina koje predstavlja i koje je svojim bahatim ponašanjem osramotio – kaže se u saopštenju Gradskog odbora Demokratske stranke.
– Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra nedopustivim ograničavanje slobode govora i zavođenje vladavine straha u našem gradu. Ovo nije samo atak na jednog čoveka, ovo je praksa koja kod ljudi izaziva strah i zatvara usta pred bahatošću, bezobrazlukom, vladavinom nesposobnih. Zato tražimo odgovornost za učinjeno, koja će predstavljati primer da funkcionerima nije dopušteno da povređuju ljude i njihovo dostojanstvo – navodi se u saopštenju LSV.
– List „Zrenjanin” je deo naše tradicije. Za njega ni u prošlosti, a ni sada, ne možemo reći da je objektivan, kritičan, ali u svojoj suštini za građanke i građane predstavlja simbol multietničosti i kulturnog nasleđa jedne lokalne sredine. Svi zajedno treba da ga popravljamo, ali ga pre toga moramo odbraniti. Napad na novinare postaje svakodnevica, rezultat toga je cenzura i autocenzura. Najoštrije osuđujemo napad na Dalibora Bubnjevića, glavnog urednika lista Zrenjanin – stoji u saopštenju Udruženja „Skaska”.