NOVINE U PRIGRADSKOM I GRADSKOM AUTOBUSKOM PREVOZU

Jeftinije karte i češći polasci vraćaju putnike

Novi režim gradskog i prigradskog prevoza u organizaciji zrenjaninskog „Banat transa” još je u znaku mnogih nejasnoća, ali je procena da će zbog cene, motivisati stanovnike okolnih naselja da se opet voze autobusima umesto taksijima. Prve nedelje novog sistema, to su pokazali putnici iz Kleka, Stajićeva i Ečke. Sada su i autobusi iz i ka Elemiru sve puniji. Aradac i Lazarevo, međutim, „odolevaju” pogodnostima koje nudi „Banat trans”. To su nam potvrdili kako taksisti tako i sami vozači autobusa na linijama Aradac-Zrenjanin i Zrenjanin-Lazarevo.
– Ja još nisam osetio manjak posla. Naravno, kao i svakog proleća, ima više onih koji koriste biciklističku stazu koja Aradac povezuje sa Zrenjaninom, i odluče da na posao idu tim prevoznim sredstvom. Nisam, međutim, primetio ni da ima više putnika na autobuskim stajalištima. Ne znam da li se išta promenilo – kaže za list „Zrenjanin” jedan od taksista koji voze putnike na relaciji Aradac-Zrenjanin, koji je želeo da ostane anoniman.
Isti odgovor smo dobili od njegovog kolege iz Lazareva.
Iako je prošle nedelje direktor „Banat transa” Goran Agramović rekao da ni u Elemiru novi režim vožnje nije zaživeo, ipak ove nedelje je situacija bila prilično drugačija. Putnika u autobusu ima više, a pozitivno komentarišu broj polazaka i cenu karte.
– Mislim da je ovo mnogo jeftinije, a i pogodnost je što kada putnik uzme povratnu kartu ne mora je iskoristiti u dva smera, nego ona važi za dve vožnje, dakle u bilo kojem smeru – otkriva vozač autobusa između Zrenjanina i Elemira, koji je opet popularan među meštanima.
– Mnogo su bolji uslovi vožnje sada. Karta u oba smera košta 150 dinara, a skoro toliko smo davali taksistima za jedan smer, i još nam naplate gradsku vožnju 180 dinara! Sada češće ide autobus, i kada sam jutros išla u Zrenjanin zbog nekakvih svojih obaveza, videla sam da je bio pun, nije bilo mesta za sedenje. Eto, i sada ima mnogo putnika kada idem drugi put u grad. Pročuće se da je ovo jeftinije i da ima češće polazaka za grad, pa će još više ljudi putovati ovako – zaključila je Vesna Stojanov, koja radi u jednoj zrenjaninskoj osnovnoj školi.
Da privremeni režim vožnje funkcioniše sasvim u redu, potvrdili su Klečani na svom primeru. Doduše, autobusi za Klek, Stajićevo i Ečku sada polaze na svakih sat vremena i stanovnici tih mesta tvrde da se to pokazalo kao dobra odluka čelnika „Banat transa”, da se prilagode zahtevima putnika.

S. Kokavski