OBELEŽEN DAN SEĆANJA NA ŽRTVE NATO AGRESIJE

Pijetet poginulima – poruka mira
Na 19–godišnjicu od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, u Zrenjaninu su položeni venci na spomen obeležje poginulima u ratnim sukobima od 1991. do 1999. (ispred zgrade bivšeg Komiteta). Vence su položile delegacije Garnizona Vojske Srbije Zrenjanin, Srednjobanatskog upravnog okruga, Grada Zrenjanina, Organizacije rezervnih vojnih starešina, Udruženja vojnih invalida, Udruženja srpskih ratnih veterana, vojnih penzionera, porodica poginulih i Srpske narodne partije. Pomen poginulima služio je jerej Veselin Vlaški.
– Vojska Jugoslavije efikasno se suprotstavila napadima iz vazduha i istovremeno preduzela mere za gušenje oružane pobune kosovskih Albanaca. Osujećena je namera NATO pakta da za tri do pet dana onesposobi našu vojsku i zaposedne teritoriju Kosova i Metohije. Ne uspevši u tome, agresor je pribegao divljačkom bombardovanju civilnih ciljeva. Poginulo je dve i po hiljade civila, uključujući i 90-toro dece. Teška oštećenja naneta su industriji, komunikacijama, stambenim četvrtima i spomenicima kulture, što nije slomilo moral Vojske i naroda – rekao je ovom prilikom pukovnik Živica Ognjanov, komandant Garnizona Zrenjain.
Okupljenim građanima, predstavnicima javnog života i članovima porodica poginulih u bombardovanju i borbama sa albanskim teroristima, obratila se i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević:
– Višestruko jači neprijatelj, u senci nejasne i nepravedne svetske politike, obrušio se na narod koji je oduvek bio na strani istine i pravde, narod koji nikad nije bio agresor. Srbija je danas zemlja koja stiče novi značaj i ugled u regionu i na evropskom kontinentu. Dan sećanja je prilika da ukažemo da država, a i mi u lokalnoj samoupravi, moramo činiti sve da nikada više ne dođemo u situaciju u kakvoj smo bili 1999. godine. To naša zemlja uspeva pojačanom aktivnošću u međunarodnoj zajednici i jačanjem svoje vojske.
U komemoraciji je učestvovao hor „Žene mironosice”, čiji su članovi, pod upravom Zorice Kecić, posle državne himne „Bože pravde”, izveli i pesmu „Ovo je Srbija”.

M. S-n.