OD NAJBOLJEG VINA SREDNJEG BANATA, DO NAJBOLJIH VINA BANATA: Apsolutni pobednik Vinarija Dragić

 

Ostvarujući ideju promovisanja vina i vinogradarstva, Udruženje „Klub vina“ u Zrenjaninu, u saradnji sa Kulturnim centrom i Turističkom organizacijom, a uz podršku Grada Zrenjanina, razvilo je manifestaciju „Do najboljeg vina Banata 2018“. Prerastajući srednjobanatske vinske „okvire” okupili su u petak 16. marta u Kulturnom centru Zrenjanina banatske proizvođače vina, vinogradare i ljubitelje vina.

Učestvovali su proizvođači iz Mužlje, Orlovata, Melenaca, Taraša, Iđoša, Aradca, Zrenjanina, Dolova, Gudurice, Pančeva, Alibunara, Botoša, Crepaje, Nakova i Novih Kozaraca i sa Bisernog ostrva u Opštini Novi Bečej.

U stručnom žiriju bile su međunarodne sudije iz Srbije i Mađarske, na čelu sa Igorom Lukovićem, urednikom magazina „Vino i fino“. Među ostalim članovima bili su: Robert Čevaria, sekretar „Udruženja somelijera Vojvodine“, Tomislav Ivanović, urednik portala „Vinopedija“, Zoltan Gyiorffy, urednik magazina „Peczi Borozo“, somelijer Vuk Stefanović , enolog Tanja Drakulić i Perica Radović, urednika sajta „Merlo.rs“. Oni su ocenjivali 166 uzoraka, i u kategorijama belo, rose, crveno i šiler vino dodelili su 13 zlatnih medalja, 35 srebrnih i 43 bronzane medalje.  Zahvalnice je dobilo 75 takmičara.

DSC_0069_resize

Apsolutni pobednik maanifestacije „Najbolje vino Banata” je Momčilo Dragić – „Vinarija Dragić“, proizvođač vina „Nemirac – sivi burgundac“, od grožđa iz porodičnog vinograda na Bagljašu. Upravo činjenica da je vino proizvedeno u sopstvenom vinogradu, na području Banata, opredelilo je žiri za ovu laskavu titulu.

–„Vinarija Dragić“ se takmičila sa po dva crvena i bela vina, kao i jednim rozeom. Proizvodnja vina zasnovana je na starim porodičnim vinogradima od oko tri hektara. Tehnologija proizvodnje je osavremenjena, ali to nije jedini razlog što proizvodimo kvalitetno vino.  U proizvodnju dobrog vina uloženo je puno ljubavi, truda, nege. Stručna pomoć je stigla sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Proizvodnja je od početka do kraja, organska, što je posebno značajno za savremene uslove življenja i vinsku kulturu – kaže Momčilo Dragić.

Janoš Urban iz Mužlje je prošlogodišnji apsolutni pobednik takmičenja, koje je tada bilo na nivou srednjeg Banata, a ponovo ima potvrdu uzornog proizvođača.

– I ovo takmičenje je dokaz da sam na pravom putu proizvodnje vina – ističe Janoš Urban. – Nadam se da ovo varljivo vreme neće napraviti problem u vinogradima, a kakav će biti rod vinove loze još je rano govoriti.

Kako kaže koordinator manifestacije Branislav Prohaska iz Udruženja „Klub vina” Zrenjanina, banatska vina iz godine u godinu napreduju.

– Za to imamo dokaze stručnjaka. Naravno, ima još dosta da se radi, ali je važno da se članstvo „Kluba vina” edukuje, da posećuju tribine, da razmenjujemo iskustva.

„Banatski šiler” je na ovoj manifestaciji ocenjivan van utvrđenih takmičarskioh kategorija, objašnjava Šandor Šomođi, predsednik „Kluba vina“ Zrenjanin.

To je narodno vino koje se ovde proizvodilo još kada je u nekadašnjoj močvari počelo doseljavanje naroda iz različitih delova Evrope, pre svega, Nemaca. Izdvojeno je iz takmičarskog dela jer, koliko god da je dobro, ono kao domaće vino ne može da se takmiči sa jako popularnim „kaberneima“, „merloima“ ili „šardoneima“. Mi ne jurimo svetsku modu, nego želimo da vratimo tradiciju i jako me raduje što je danas pristiglo 12 takvih šilera koje smo ocenili, a proizvođačima dali preporuke kako dalje da rade.

Prema rečima direktora Kulturnog centra Gorana Marinkovića, zajednička organizacija manifestacije uz podršku Grada, biće proširena i na područja Banata u Mađarskoj i Rumuniji.

U programu otvaranja manifestacije su učestvovali Jovica Jašin, vinskom zdravicom i poemom „Vojvodina“ Miroslava Mike Antića, kao i profesorke Muzičke škole „Josif Marinković” Ana Šajrer – sopran i Marta Ronto – korepetitorka, izvođenjem „Vinske pesme”. Organizovana je i javna degustacija vina. Za posluženje su se pobrinule članice udruženja žene iz Orlovata, Krajišnika, Aradca i Mesne zajednice „Veljko Vlahović”.

Branka Jajić

Foto: Jovan Njegović Drndak

 

Prvo mesto – zlatna medalja

Šiler vino – Urban Janoš – „Šiller II 2017“

Rose vino – Branislav Prohaska – „Iskra 2017“

Crveno vino – Urban Janoš – „Cabarnet Sauvignon 2017“

Belo vino i apsolutni pobednik – Vinarija Dragić – „Nemirac 2015“

Drugo mesto – srebrna medalja

Šiler vino – Urban Janoš – „Siller 2017“

Rose vino – Branislav Prohaska – „Marina 2017“

Crveno vino– Urban Janoš – „Popsi 2017“

Belo vino– Garaža Zvekić – „Traminer V 2016“

Treće mesto – bronzana medalja

Šiler vino – Laaslo Benak  – „Šiler 2017“

Rose vino – Nandor Kovač – „Rozsa 2017“

Crveno vino– Ivan Urošević – „Vranac 2016“

Belo vino – Jano Hrubik  – „Italijanski rizling 2017“