ODRŽANA TRIBINA „PETROVGRAD? NEĆE PROĆI!“: Dva sata rasprave u skoro punom Kulturnom centru

– Razumem da pitanje promene imena grada nosi ideološke naboje sa sobom, koji mi nisu jednako bliski, ali posmatrajmo to iz drugog, zdravorazumskog ugla: ne treba davati imena stvarima koja već imaju ime – poručio je kolumnista nedeljnika „Vreme“ Teofil Pančić na tribini koju je u subotu organizovao pokret „Novi optimizam“. Iako je bilo predviđeno da se skup održi u maloj sali Kulturnog centra, zbog velikog interesovanja građana, on je prebačen u veliku salu, koja je dobrim delom bila puna.

Govornici na tribini bili su Borka Pavićević – dramaturškinja, kolumnistkinja i kulturna aktivistkinja, Ivan Ivanji – književnik i prevodilac; Dušan Petričić – karikaturista; Teofil Pančić – novinar, kolumnista, pisac; dr Milivoj Bešlin – istoričar i Radovan Francuski – profesor istorije u Zrenjaninskoj gimnaziji.

20180310_tribina 2 ucesnici

Dušan Petričić, karikaturista, koji je veliki deo svog detinjstva proveo u Melencima, naveo je da je za njega Zrenjanin prvenstveno ime grada a ne osobe. Sa njime se složio i Teofil Pančić.

– Nemojmo vršiti nasilje nad istorijom i pamćenjem. Ako ličnost po kojoj su imenovani grad ili ulica nije sporna, ne diraj naziv! I iz dobrih namera može se upasti u bedni revizionizam. Ovo ispravljanje krivih Drina mora prestati. Vreme je da se i kod nas zatečeno stanje po pitanju naziva ulica i gradova proglasi za konačno – kazao je Pančić.

20180310_teofil i milivoj

Ivan Ivanji je istakao da ne voli da gradovi nose ime po ljudima, te da mu se nisu sviđali ni nazivi kao što su Titograd ili Titovo Užice. Dodao je da bi njegova nemoguća fantazija bila da se Zrenjanin zove Bečkerek:

– Rođen sam u Velikom Bečkereku, ali razumem da se generacije rođene u Zrenjaninu osećaju Zrenjanincima i da ne žele da se menja ime našeg grada. Takođe bi moja fantazija bila da se u parku Čokliget nalazi spomenik Žarku Zrenjaninu Uči, i to ne u herojskoj pozi kako je sada, već realistički napravljen, da ga prepoznajemo kao učitelja koji je otvorio prvi narodni univerzitet u svom rodnom Izbištu, koji je pisao za pedagoške časopise, otvarao biblioteke.

Istoričar dr Milivoj Bešlin naveo je da se inicijativa za promenu imena grada dešava u vreme kada je u našoj zemlji nacionalizam vladajuća ideologija, pri čemu antifašizam ne može biti dominantna društvena vrednost.

– Svaki režim koji ne može da ponudi bolju budućnost, građanima nudi prošlost, a kod nas postoji zašećereno sećanje na Kraljevinu Jugoslaviju.

Nakon izlaganja gostiju, veliki broj prisutnih se javio za reč, između ostalog i zastupnici ideje za promenu naziva grada, pri čemu su neki više a neki manje uspešno uspeli da izraze svoje mišljenje dovoljno koncizno za ograničeno vreme koje su imali na raspolaganju. Publika je na momente reagovala sa negodovanjem, prekidajući izlaganja sugrađana.

Tokom trajanja tribine u Kulturnom centru je  dežurala policija, budući da su organizatorima i posetiocima tribine pre nekoliko dana upućene pretnje na društvenoj mreži Fejsbuk.

 Opširnije u štampanom izdanju…

M.Maričić

Foto: Zoran Dedić

20180310_publika