OŽIVELA GRADILIŠTA U ZRENjANINU: IZDAVANjE POTREBNE DOKUMENTACIJE IDE BRZO, OČEKUJE SE ZAMAH GRADNjE

Višespratnice niču na atraktivnim lokacijama

Još u drugoj polovini februara u Zrenjaninu je krenula nova građevinska sezona. Stambene zgrade grade se na više mesta, a od privrednih investicija najznačajnije su robna kuća „Lidl”, kod Autobuske stanice i stovarište građeviskog materijala firme „Bomist”.
Na gradilištu stambenog kompleksa „36” u ulici Tihomira Ostojića, zatičemo Mladena Paunovskog, direktora novosadske firme „Houm Point”, koja ovde gradi stambeno poslovni objekat, odnosno zgradu sa 88 stanova površine od 27 do 110 kvadratnih metara.
– Gradnja ide dobro. Primenjujemo savremeni skeletni sistem gradnje „klima blokovima”, tako da će zgrada imati odličnu termoizolaciju i dve toplotne pumpe najnovije generacije. Izvođač, zrenjaninski „Mont” Božidara Stanaćeva radi kvalitetno. Prodaja stanova, po ceni od 750 evra po kvadratnom metru, sa uračunatim PDV, ide dobro – izjavio je Paunovski prošlog petka, „na licu mesta”.
Projektant zgrade je novosadski arhitekta Miloš Medenica, a u njegovom timu je i mlada arhitektica Sandra Gugleta, inače iz Zrenjanina, dok je rok za završetak zgrade kraj 2018. godine.
U Ulici Đorđa Stratimirovića, pored nedavno završenog objekta u blizini Visoke tehničke škole strukovnih studija (VTŠ) uskoro će biti aktivirano novo gradilište.
– Zadovoljan sam brzinom dobijanja lokacijskih uslova i građevinske dozvole koju izdaje Sekretarijat za urbanizam Gradske uprave. Objekat na adresi Đorđa Stratimitovića 7. imaće jedan sprat i potkrovlje sa po tri stana i poslovna prostora. Očekujem da već 10. marta bude okončano rušenje postojeće kuće. Izgradnja novog objekta treba da bude završena do 31. oktobra – kaže investitor Goran Roksić i dodaje da očekuje da se sličan objekat podigne na susednom broju 9.
Projektant je diplomirani inženjer arhitekture Dragica Štimac, a izvođač radova preduzimač iz Mihajlova Flajs Laslo.
Objekat pored zgrade VTŠ je trospratnica sa kosim krovom. Fasadom dominiraju narandžasta i svetlosiva boja. Stanove i lokale prodaje firma „Ist Houm” Novi Sad.
U sasvim drugom delu grada, u MZ „Dositej Obradović” gde je za poslednjih deceniju i po podignut veći broj zgrada za višeporodično stanovanje (Nušićeva, Jug Bogdanova, Save Tekelije, Toše Jovanovića, Koče Kolarova, Prve proleterske) grade se dva objekta: na adresi Jug Bogdanova 4 i Toše Jovanovića 26.
Gradnja zgrade u Jug Bogdanovoj, sa prizemljem, dva sprata i potkrovljem treba da bude okončana 30. aprila. Investitor je „Maksimović gradnja”, projektant Aleksandar Rackov, a površina objekta je 1.504 kvadratna metra.
Zgrada u ulici Toše Jovanovića 26 zadovoljava kriterujume energetske ekonomičnosti A – plus. Ima dva sprata. Površina objekta je 1.190 kvadratnih metara. Glavni projektant je diplomirani inženjer arhitekture Aleksandar Tomić. Investitor je „Bio elektrik”, koji je i izvođač radova.
U istoj ulici, na broju 67b je dvospratna zgrada sa šest već useljenih stanova koju je takođe izgradio „Bio elektrik”. Plac na broju 58 već je raščišćen…
Poslovno stambena zgrada „Centar Jug” – locirana je između prve zdravstvene stanice i naselja „Ruža Šulman” započeta je 2008. godine, da bi gradnja bila više puta zaustavljana, pa nastavljana. Objekat sa šest spratova će dominirati prostorom. Gradnja je stigla do četvrtog, što daje nadu da će biti završena. Izvođač i investitor je „GIK Banat Intergradnja”.
ALEKSANDAR BAUER: Nova gradnja nije urbanistički sjajno isplanirana
– Proteklih petnaestak godina obeležila je prava ekspolozija stanogradnje u Zrenjaninu. Kriza od 2008. godine usporila je gradnju, ali se zapaža njeno ponovno oživljavanje poslednjih godina. Istina, to je još uvek daleko u odnosu na vreme pre krize.
Većina novoizgrađenih zgrada slabija je u pogledu estetike, funkcionalnosti i celokupnog kvaliteta. Nedostaje kvalitetno urbanističko planiranje, zgrade su zbijene, a fasade uglavnom bezlične i previše nalik jedna na drugu, bez posebnog vizuelnog identiteta. Zelenila ima zapanjujuće malo! Nedostaje mesta za parkiranje – kaže za „Zrenjanin” arhitekta Aleksandar Bauer. On dodaje da investitori sa velikom ležernošću reklamiraju svoje objekte kao „energetski efikasne”, poistovećujući je sa „demit fasadom” od 10 santimetara i, eventualno, kotlom sa podstanicom.
– Nepovoljna ekonomska situacija ne bi smela biti opravdanje za opadanje kvaliteta gradnje – ističe Bauer.

M. Stojin