Păstrarea vie a tradițiilor și obiceiurilor în patru domenii

Proiect transfrontalier realizat prin activități în patru domeni
În cadrul proiectului transfrontalier „Păstrarea vie a tradițiilor si obiceiurilor în patru domenii” la Dumbrăvița, România, s-a  organizat o expoziție de artizanat și pictură pe sticlă precum și un atelier de lucru. Cu această ocazie s-a prezentat metoda care implică realizarea picturi pe sticlă, dar și tehnica decupaj, decorarea oălor de Paști.
Proiectul este finanțat prin programul Interreg – IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, și implementat în parteneriat de municipalitate Dumbrăvița (România), în calitate de partener principal și Comuna Žitište ca partener.
– Obiectivul proiectului este creșterea integrării culturale în zona transfrontalieră prin acțiuni comune axate pe tradițiile populare și conservarea valorilor culturale, iar în cadrul proiectului la Dumbrăvița s-a achiziționat o scena mobila din aluminiu dotată cu sistem de sunet și lumini a menționat președintele comunei Dumbrăvița, Victor Malac cu ocazia deschideri atelierului de lucru. În cadrul expoziției și meșteșuguri populare, tematic legat de Sărbătoarea Paștelui sau prezentat Asociațiile de femei din Dumbrăvița (România), Žitište, Torac, Srpski Itebej, Torda, Banatsko Višnjićevo, Međa, Čestereg, Banatsko Karađorđevo. În partea doua a avut loc spectacol concurs „Lada cu zestre” în cadrul căreia sa prezentat Societatea culturală „Zora” din Srpski Itebej. Într-un spectacol-competiție, s-au prezentat artiști, meșteșugari, colecționari și reprezentanți ai gastronomiei tradiționale precum și o expoziție cu mobilier tradițional și costume vechi cu o vechime de 100 de ani.
Prin intermediul proiectului cele 13 comunități din Comuna Žitište, și comuna Dumbrăvița, au posibilitatea de a reîmprospăta obiceiurile locale în 4 domenii tradiționale (dans popular, tradiții gastronomice, tradiții de artizanat popular și obiceiuri populare).
În toate localitățile implicate vor fi stabilite Puncte de Tradiție cu scopul păstrări tradițiilor locale prin oferirea unui mod instituționalizat de reprezentare a obiceiurilor. Proiectul are și alte rezultate, cum ar fi cele 18 evenimente propuse: 7 festivaluri de dans popular; 1 tabără de dans popular; 2 competiții de gastronomie; 3 evenimente folclorice; 5 de tradiție și obicei. Evenimentele sunt organizate de fiecare dată cu participarea transfrontalieră. Pentru continuarea funcționării Punctului de Tradiție, partenerii vor elabora un plan de acțiune comun de cooperare, care va spori și mai mult caracterul transfrontalier al proiectului.
În acest proiect se vor aduna toate elementele tradiționale ale regiunii implicate, se va edita o monografie în patru limbi (romana, sârbă, maghiară, engleză) și o cartea de rețete culinare tradiționale ale celor implicați precum și pagina web.
Implementarea proiectului a inceput în 16.05.2017 și se va încheia în 15.05.2018. Valoarea totală a proiectului este de 284.758,99 euro, valoarea proiectului a Comuna Žitište este de 147.245,91 euro.

M. V.