PČELARI I PROIZVOĐAČI OPREME ZA PČELARSTVO POKAZALI ŠTA UMEJU

Slatko u Melencima
Sajam pčelarstva i opreme, koji se već četvrtu godinu zaredom održava u Melencima, a drugi put pod imenom „Pčela fest”, okupio je u nedelju, 25. marta, domaće i inostrane pčelare i proizvođače meda, odnosno opreme za pčelarstvo, kao i više od dve hiljade posetilaca iz zemlje i inostranstva.
Unazad četiri godine, uz pomoć Mesne zajednice, ovu manifestaciju uspešno organizuje Udruženje pčelara „Rusanda”, a od lane uključena je i Turistička organizacija (TO)Zrenjanin. Sajam je svečano otvorio Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, a prisutnima u sali seoskog Doma kulture obratio se i Zoran Ljubotina, direktor TO Zrenjanin. U kulturnoumetničkom programu upriličenom povodom otvaranja „Pčela festa”, učestvovalo je kulturno-umetničko društvo iz Melenaca, inače jedno od najstarijih u Banatu, a prisutne su pozdravili i mališani seoskog vrtića, svojim nastupom u kostimima pčelica i cveća.
U Melencima su u nedelju održana i dva predavanja. Profesor dr Ivan Pihler predočio je pčelarima najnovija saznanja kada je reč o pčelarstvu i proizvodnji meda, dok je nutricionistkinja dr Živka Vlajković, za to zainteresovanima, govorila o pčelinjim proizvodima u ishrani i njihovoj lekovitosti.
– Ovaj naš sajam je međunarodnog karaktera – kaže Milan Popov, predsednik Društva pčelara „Rusanda”: – Ovde su nam danas gosti iz Rumunije i BiH, a žao nam je što nisu stigli i iz Crne Gore koje je sprečilo loše vreme. Iz godine u godinu, sve je bolje i planiramo da napravimo manifestaciju za sva udruženja Banata, da to bude Sabor banatskih pčelara.
Kao i prethodnih godina, najatraktivnije je bilo takmičenje u žičenju ramova. Pobednik je gost iz Rumunije, Danuc Petresku, žitelj Žombolja, koji se pčelarstvom bavi više od tri decenije. Druga je Jelena Živković, a treća Zorica Radišić.
Manifestacija je, kao i svih prethodnih godina, počela osveštanjem kolača, kod krsta, u centru sela.

  • RUSKINJOM” NA SAJAM
    Zrenjanincima zainteresovanim za posetu „Pčela festa” Turistička organizacija Zrenjanina u saradnji sa „Železnicama Srbije” omogućila je besplatan prevoz do Melenaca popularnom „ruskinjom”. Pre obilaska Sajma, Zrenjaninci koji su u Melence došli vozom, obišli su Banju „Rusandu”, gde su im ljubazni domaćini pokazali sve što ih je interesovalo u vezi sa radom ovog centra za rehabilitaciju.

 

  • PODSTICAJI
    – Mi svaki put osetimo kada pčelari dobiju novac od države, Pokrajine, lokalne samouprave – kaže Ivica Kojičić iz Lapova, koji proizvodi zaštitnu opremu za pčelare i dodaje:
    – Naravno da me je obradovala najava gospodina Radišića koji je najavio novi finansijski podsticaj pčelarima od strane lokalne samouprave.

B. Jajić