PETAR ŽEBELJAN I PRIJATELJI U BIBLIOTECI: Poezija duše

U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin” sinoć je predstavljena zbirka pesama Petra Žebeljana „Drži me neizdrž”.
O knjizi i pesnikovoj tananoj poetskoj duši su nadahnurto govorili književnik Ljubivoje Ršumović, profesor dr Zoran Vidojević i književnik Zoran Slavić, a stihove je iz poetske zbirke „Drži me neizdrž” govorila mr Branka Jajić. Poestko veče je obojila pesmom Mirjana Mladenović.
Ljubivoje Ršumović je ukazao na poestke bisere iz knjige „Drži me neizdrž”.

– Sam naslov knjige nije puka informacija, već smela igra rečima enigmatski lucidna – kaže Ršumović.

petar žebeljan 2

Za Zorana Slavića ova sintagma ima duboko egzistencijalno značenje, dok prof. dr Zoran Vidojević i poezija Petra Žebeljana doseže filozofske visine.
Petar Žebeljan (1939) rođen je u Perlezu. Gimnaziju je završio u Zrenjaninu, a srpsku i opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Gotovo ceo radni vek proveo je u novinarskim redakcijama Radio Beograda. Objavio je knjige priča: „Jednom u Perlezu“ (2002) i „Nicanje duše“ (2005), antologiju Srpske antejske pesme (2005), sećanja „Mali radio u velikom radiju“ (2007), dokumentarno-fikcionu prozu „Ždralovi nad Perlezom“ (2011) i knjige pesama „Pozni glasovi“ (2013) i „Flore i fauni“ (2015). Dobitnik je Nagrade Zmajevih dečjih igara (2001) i nagradu „Neven” za knjigu „Jednom u Perlezu“ 2003. godine.
Živi i radi u Beogradu i Perlezu.

Zbirka „Drži me neizdrž” je objavljena 2016. godine u izdanju Udruženja književnika Srbije.

PROMOCIJA Petar Zebeljan 2

B.J.

Foto zrenjaninska Biblioteka

(Opširnije u pisanom izdanju)