POMOĆ ZA NIKOLU STANIŠIĆA: Mladiću iz Perleza potreban novac za nastavak terapija

Dvadesetrogodišnjem Nikoli Stanišiću iz Perleza, koji je oboleo od leukemije, potrebna je pomoć kako bi sakupio novac za novu rundu lečenja u Nemačkoj. Nikolina porodica i prijatelji zato pozivaju sve koji mogu da pomognu uplatom putem linka: e-doniraj ili uplatom na račune, za dinarski:160-483618-51 i za devizni: 00-540-0002310.0 Takođe, može da se pošalje i SMS sadržine 366 na 3030.

Nikola u Srbiji nije imao advekatan tretman za tako agresivan oblik leukemije, pa je prošle godine zahvaljujući humanitarnoj akciji fondacije „Budi human“ otputovao u kliniku u nemačkom gradu Flensburgu.

Prvi ozbiljan problem u Nikolinom lečenju tamo nastao je odmah nakon prve serije hemoterapije. Leukemija je kod njega bila toliko agresivna i jaka, da se tokom te dve nedelje, kada se organizam odmara od terapije, 70 odsto vratila u krv.

Iscrpljenog od prvog tretmana koje praktično nije imalo koristi, lekari su Nikolu odmah stavili na novu turu hemoterapije, sa idejom da se pravo sa nje krene na transplataciju. Nakon dva seta hemoterapija i transplatacije, Nikola je završio sa osnovnim lečenjem. Brzo je nađen odgovarajući donator i posle dve nedelje rezultati su pokazali da je Nikolin organizam prihvatio donirane matične ćelije.
U to vreme Nikolin organizam je bio već previše iscrpljen pa
je zapatio GVHD sa crevima i tešku upalu pluća koja je trajala dva meseca sa manjim ili većim oscilacijama. Nikola se na dnevnoj bazi selio iz stana na kliniku, a porodica Stanišić je u međuvremenu prodala svoj stan u Subotici da bi iznajmili stan u Flensburgu da bi mogli da budu sa njim tokom lečenja. Početkom ove godine, Nikola je imao i težak grip, kao i Citomegalo virus koji prati takva lečenja. Konačno, poslednji rezultat je pokazao da se mladiću leukemija preselila iz krvi na kožu. Nikolina krv je sada i dalje dobro, a on je, iako iscrpljenog organizma, već započeo novi četvoronedeljni set zračenja na klinici u Flensburgu. Posle toga sledi nova terapija limfocitima donatora koštane srži.

Problem je što je novac iz fonadacije „Budi human“ za lečenje potrošen u terapiji, transplantaciji i bolničkim danima, a takođe više nema ni novca za boravak Stanišića sa svojim sinom.

M.M.

nikola stanisic