POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANJU IZMEĐU SRBIJE I KINESKE KOMPANIJE: Kroz 25 dana ugovor o investiciji od 950 miliona dolara

Verujem da će Zrenjaninci, a i žitelji severnog i južnog Banata i značajnog dela Bačke sa pažnjom pratiti moju predstojeću posetu Narodnoj Republici Kini. Kroz 25 dana ću u Pekingu, u prisustvu predsednika Si Đipinga potpisati ugovor o izgradnji fabrike za proizvodnju automobilskih guma kineske kompanije Šandong Linglong” u Zrenjaninu, vredne 950 miliona dolara, koja će zapošljavati oko 1.200 radnika i proizvoditi 13 miliona automobilskih guma. Radi se o jednoj od najvećih investicija u našoj zemlji svih vremena, a svakako najvećoj u ovom njenom delu. Investicija će umnogome izmeniti nabolje život u Banatu. Veliku zahvalnost za to dugujem gospodinu Feng Vangu – izvršnom direktoru kineske kompanije i mom prijatelju, ambasadoru Narodne Repulike Kine u našoj zemlji Li Mančangu, tim pre što su kineski partneri imali ponude i iz Poljske, Češke. Ovde sa nama su i drugi krupni kineski privrednici, kao što su prerađivač cinka Žimeng Gao i gospodin Fan koji rukovodi velikom logističkom kompanijom. Nadam se povoljnom ishodu pregovora i sa njima.

NJEGOVIC WEB008

Ovim rečima je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dao na značaju današnjem činu potpisivanja memoranduma o namerama za gradnju fabrike pneumatika. Memorandum su potpisali ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević i Feng Vang, predsedavajući i izvršni direktor kompanije Šandong Linglong”.

Posebno zanimljivo bilo je obraćanje ambasadora Li Mančanga, koji je širu javnost obavestio da su razgovori o dolasku velike kineske kompanije počeli prvog dana posle inauguracije predsednika Vučića. Na svečanosti su se prisutnima obratili i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kao i predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma prethodio je radni sastanak predsednika Republike Srbije sa predstavnicima većeg broja kineskih kompanija u sali Gradskog veća.

M. S-n.

FOTO: Jovan Njegović Drndak

Opširnije u štampanom izdanju

NJEGOVIC WEB005

NJEGOVIC WEB003

NJEGOVIC WEB014

NJEGOVIC WEB009

NJEGOVIC WEB011

NJEGOVIC WEB013

NJEGOVIC WEB016

NJEGOVIC WEB017