PREMIU ACORDAT DE ACADEMIA ROMÂNĂ : Costa Roșu laureat al PremiulUI de Excelență

„Promovarea imaginii Banatului“

  • Recompensarea valorilor fundamentale pe care s-a construit Banatul: hărnicia, toleranța și respectul reciproc“

Premii acordate de Academia Română – Filiala Timișoara, Asociația Solidaritatea, Timișoara/Marea Lojă Națională (a Masonilor) din România, București, Universitatea de Vest, Universitatea de Medicină și Universitatea de Științe Agricole  ,,Regele Mihai I din Timișoara“, consiliile județene Timișși Arad…
Spre sfârșitul anului trecut, la Timișoara a avut loc  ,,Gala Excelenței Bănățene-2015“, eveniment tradițional prin care se promovează creația, inovația și inventivitatea celor care își desfășoară activitatea profesională în Banat, în domenii de bază pentru destinul acestei regiuni. În cadrul Galei au fost decernate zece premii, prin care se recunosc valorile din sfera cercetării, culturii  și implicării în viața socială, respectiv valorile fundamentale pe care s-a construit Banatul: hărnicia și cumpătarea, toleranța și respectul reciproc.
-Suntem convinși că prin acest eveniment vom reuși să aducem un omagiu celor care au trudit pentru binele zonei noastre geografice, dar și că îi vom recompensa pe cei care în prezent se disting drept între cei mai vrednici oameni ai cetății… – a menționat, cu prilejul festivității de decernare a premiilor, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.
În cadrul ediției din 2015,  au fost decernate următoarele premii: ,,Traian Lalescu“ (pentru matematică și științele naturii); ,,Traian Vuia“ (pentru științe inginerești); ,,Pius Brânzeu“ (pentru științe biologice și biomedicale); ,,Gheorghe Ionescu Sisești“ (pentru științe agronomice și medicină veterinară); ,,Cornel Olariu“ (pentru științe sociale și economice);  ,,Eugen Todoran“ (pentru științe umaniste și arte); ,,Ionel Drâmbă“ (pentru performanțe deosebite în sport); ,,Coriloan Brediceanu“ (pentru performanțe deosebite în educație); ,,Solidaritatea – Gheorghe Ciobanu“ (pentru activități caritabile) și ,,Implicare Civică, Socială și de Promovare a Imaginii Banatului“, premiu care a revenit omului de cultură român Costa Roșu din Banatul sârbesc, R. Serbia.
,,Banatul este căminul nostru, este regiunea copilăriei noastre, spațiul în care ne-am format profesional, dar și uman. Banatul are o poveste pentru fiecare dintre noi, pentru că acest spațiu ne-a oferit șansa de a trăi într-un mediu în care minoritățile etnice conlocuiesc pașnic, pentru că diversitatea a fost mereu apreciată în acestă parte a României și asta pentru că oamenii locului au știut întotdeauna să fie darnici, harnici și atenți ca ,,spiritul Banatului“ să dăinuie“, s-a spus cu prilejul înmânării valorosului premiu lui Costa Roșu.
– Sunt emoționată și mândră că am ocazia de a decerna, în numele universităților timișorene, acest premiu unei personalități-reper a comunității românilor din Banatul sârbesc. Laureatul nostru este istoric literar, etnograf, publicist… o voce limpede a comunității din care provine, este un om dedicat și nespus de harnic, în măsura în care în opera sa foarte diversă și amplă se regăsesc nu mai puțin de 50 de titluri de cărți, este un monograf al ținutului său despre care a scris tomuri ample, dicționare, lexicoane și bibliografii, răsplătite cu premii prestigioase: sunt enciclopedii despre personalități, opere, manuscrise, biserici… Originar din Torac, unde a fondat, în urmă cu mai mulţi ani un excepţional muzeu al satului; legat de Panciova, unde a lucrat la CPE „Libertatea“ peste patru decenii ca redactor şi redactor responsabil al săptămânalului ,,Libertatea“, cel mai longeviv ziar în limba română din afara României, activ – mai mulţi ani – la Zrenianin, unde a organizat şi o vreme a condus, Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina…Doamnelor şi domnilor, sunt onorată să rostesc numele laureatului Premiului pentru Responsabilitate Socială şi Promovare a Imaginii Banatului pe anul 2015: domnul Costa Roşu – a menţionat, între altele, prof. univ. dr. Otilia Hedeşan, prorector al Universităţii de Vest din Timişoara, în laudatio susţinut în numele comisiei de jurizare, înmânând premiul. Toate cele zece premii au fost acordate de Academia Română / Filiala Timişoara; Asociaţia Solidaritatea din Timişoara / Marea Lojă Naţională din România, Bucureşti; Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină şi Formacie „Victor Babeş“ şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României“ din Timişoara; Consiliul Judeţean Timiş, Consiliul Judeţean Arad, Primăria Municipiului Timişoara și  Primăria Sânnicolaul Mare.
Camelia Bugar şi Todor Doru Ursu