PREZENTAREA CĂRŢII „TORAC – CULTURĂ ŞI TRADIŢIE CUM LE VEDE O FEMEIE”

Tradiția, cultura și obiceiurile autentice torăcene
Lansarea cărții „Torac – cultură și tradiție cum le vede o femeie”, în organizarea Asociaţiei Femeilor „Bănăţenele” a avut loc luna trecută în încinta Şcolii Generale „George Coşbuc” din Torac. Scopul a fost de a prezenta cultura, tradițiile și obiceiurile acestei zone și atragerea interesaților în dezvoltarea și întreținerea zonelor rurale, precum și un angajament de o mai bună poziție a femeilor în aceste domenii. Cei prezenţi, printre care s-a găsit şi Daniel Petrovici, preşedintele Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia, au fost salutaţi de doamna Svjetlana Marković, care printre altele a evidenţiat că ideea datează de trei ani din anul 2014 şi iniţial era vorba de un jurnal culinar.
Despre conținut și realizarea în practică au vorbit preşedinta asociaţiei, Sladjana Chitarescu și vicepreședinta Sania Secoșan care a menționat inportanța și însemnătatea publicații pentru generațiile care vin. Publicația este rezultatul cercetărilor făcute de-a lungul anilor de un grup de femei care iubesc și păstrează tradiția, cultura și obiceiurile autentice torăcene.
– Acesta este rezultatul anilor de cercetare a unui grup de femei care iubesc și doresc să conserve din uitare tradiția, cultura și obiceiurile autentice a Toracului. Torăceni sunt foarte mândri de tradițiile lor moștenite de la strămoșii lor. Ceea ce urmează este să fie transmisă generațiilor mai tinere, a menționat, Sania Secoșan. Consultant de specialitate a fost doamna Rodica Petrovici care a menționat inportanța acestei publicați dar mai ales a insistat la descrierea în grai bănățean torăcean, ceea ce este o specificație. A evidențiat meritele și ajutorul pe care le-a dat și doamna Maria Popi.
„Asociația” Bănățenele – Torac „este o organizație non-guvernamentală, cu scopul de a atinge obiectivele în domeniul conservării și dezvoltării tradițiilor și valorilor comunității locale la nivel național. Cartea a fost publicată cu sprijinul Secretariatului pentru Educație, Reglementări, Administrație și Minoritățile Naționale – Comunitățile Naționale PA Voivodina, Consiliul Național al Românilor din Serbia, Municipalitatea Jitiște, Imprimare „Sitoprint” Jitiște, Biblioteca „Branko Radičević” Jitiște. Trebuie menționat că această carte are o dublă însemnătate este publicată bilingvă, româno-sârbă.

M.V.