PROMOCIJA KNJIGE U ZRENJANINSKOJ BIBLIOTECI: „Alžirska hronika – zapisi jednog dopisnika“

U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ u utorak 17. aprila predstavljena je knjiga „Alžirska hronika – zapisi jednog dopisnika“ novinara Srboljuba Manojlovića, dugogodišnjeg dopisnika Tanjuga iz Alžira.

O knjizi su govorili Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira, autor Srboljub Manojlović, Zlatoje Martinov, pisac i novinar. Moderatorka programa je bila Jelena Đorđević Perc. Prisustvovali su brojni sugrađani, kao i predstavnici Turističke organizacije Zrenjanin. Odlomke iz „Alžirske hronike” su čitali mr Branka Jajić i Slobodan Manojlović, sin autora knjige.

KNJIGA O ALZIRU 1

Knjiga obuhvata razdoblje od 1982. do 1997. godine a u njoj su sabrani ne samo tekstovi objavljivani u brojnim listovima, već i oni koji su, zbog različitih okolnosti, ostali u beležnici, kao i zapisi i reportaže.

Godine provedene sa porodicom u Alžiru bile su, kako kaže Manojlović, najplodnije u njegovom životu. Iako je izveštavao i tokom najburnijreg perioda u istoriji Alžira, u vremenu revolucije, sećanje na ovu zemlju je oplemenjeno prijateljstvom sa kolegama sa kojima je zajedno radio, ljudima sa kojima su delili svakodnevicu, egzotičnim predelima: „U toj fascinatnoj i nadasve gostoljubivoj arapskoj zemlji spliću se i međusobno prožimaju egzotika i čar Orijenta, vedrina i svetle boje sunčanog Mediterana, ali i tragovi i uticaj antičkog sveta i zapada nasleđeni istorijom ovog tla u protekla tri milenijuma”.

Kako je istakao Marko Jelić, narod Alžira nikada nije zaboravio podršku Jugoslavije u revoluciji i ulogu Tita u Pokretu nsvrstanih, a ovo je period kada Srbija i Alžir jačaju saradnju u svim oblastima, posebno u ekonomiji, kao i kulturi. On je najavio manifestaciju „Dani Alžira”, čije je svečano otvaranje u petak, 20. aprila, u Narodnoj biblioteci Srbije, kojoj će prisustvovati i članovi Društva prijatelja Aira iz Zrenjanina.

Recenzent, ambasador Danilo Milić, smatra da će ova knjiga biti zanimljiva svim čitaocima a posebno korisna za obrazovanje naših mladih kadrova na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova.

Veče je muzički obojio Veljko Torbica, profesor Srednje muzičke škole „Josif Marinković”, izvođenjem kompozicija Johana Sebastijana Baha i Manuela Ponsea na gitari.

Alžirska hronika” je objavljena je 2017. godine u izdanju Društva prijatelja Alžira.

B.J.

KNIGA O ALZIRU 4