SKUP GRAĐANA O POSLEDICAMA KOJE NASTAJU ZBOG SMRADA IZ KAFILERIJE – FABRIKA KOJA NE MOŽE NIKAD DA STANE

Rešenje je obećano – ali ima i skeptičnih

Prekon će ovih dana dobiti upotrebnu dozvolu za prečistač otpadnih voda, a za dva meseca ugradiće i filtere za vazduh, izjavio je Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika i predsednik Saveta Mesne zajednice „Dositej Obradović”, u petak 7. septembra na skupu Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF), prema obećanjima koje je dobio od rukovodstva ove firme. On je rekao da se sa rukovodstvom „Prekona” nije sastajao samo uoči „Dana piva” kako bi tada smanjili rad, već da duže vreme razgovara sa direktorom i sa vlasnikom „Prekona”.
– Rekli su da fabrika ne može da se zatvori, čak ne može ni da smanji rad za tri dana, jer bi to bilo još gore. Kada bi se fabrika zaustavila, nastao bi još veći problem, otpad bi trulio po rekama, kanalima – istakao je Radišić, a deo publike izrazio je nepoverenje prema obećanjima koje su upravo čuli.
– S pravom ste ljuti jer ne znate šta se dešava. Iz fabrike su mi obećali da će obavestiti medije čim budu krenuli da postavljaju filter – kazao je Duško Radišić, koji je, prema rečima moderatora tribine Miroslava Samardžića, jedini javni funkcioner koji se odazvao pozivu ZSF-a da dođe na neku njihovu tribinu.
Uvodno izlaganje u klubu „Dositej” održao je Petar Ilić, nekladašnji gradski inspektor za zaštitu životne sredine, koji je 2016. godine Osnovnom javnom tužilaštvu podneo prijavu protiv „Prekona”, zato što, kako je kazao, ova firma nije merila zagađujuće materije u vazduhu od januara do juna te godine. Takođe je istakao da domaće institucije, koje su do sada obavljale merenja vazduha, ove godine nisu kupile licencu za to jer im se ne isplati, budući da ona košta oko 800.000 dinara.
Jedan od ljudi koji je učestvovao u projektovanju i izgradnji kafilerije 1984. godine bio je mašinski inženjer Sergej Stevanov. On smatra da smrad iz ovog pogona nastaje jer se doprema sirovina u raspadanju.
– Kafilerija je građena za potrebe „Beka”, tako da je u nju dolazila sveža sirovina koja se odmah prerađivala i onda nema smrada. Sada je greška u prikupljanju sirovine. Ukoliko ona stoji više od 24 časa, mora da se hladi – rekao je Stevanov, dodavši da je profit od Kafilerije uvek bio veliki.
– Filteri koštaju oko tri miliona evra, što je sića za ovu fabriku. I bivši direktori su radili na tome da se ugrade prečistači, međutim Kafilerija je građena u nesrećno vreme, usledile su sankcije i nije mogla da se kupuje oprema. Sadašnje rukovodstvo je već obećavalo filtere. Vlasnik Matijević je toliko arogantan da nije došao ni da se izvini građanima – istakao je Stevanov.
Nikola Rošulj, koji u naselju Lesnina živi od 1980. godine, kazao je da je neprijatnih mirisa iz Kafilerije bilo i tih godina, ali ne u toj meri kao danas. I on smatra da smrad nastaje zbog toga kako se sirovine dopremaju.
Šta će biti od datih obećanja, raspravljaće se za dva meseca na novom skupu Zrenjaninskog socijalnog foruma, na kojem je Radišić pristao da učestvuje. Do tada, građanima ostaje da prate suđenje „Prekonu”, kao i da podstaknu odbornike iz svojih naselja da temu Kafilerije stave na dnevni red gradske Skupštine, poručio je Miroslav Samardžić.
M. Maričić
Opširnije u štampanom izdanju

FacebookTwitter