SRPSKA CRNJA: Počela gradnja Centra za cikloturizam

Realizacija projekta „Tur de Banat“ (Tour de Banat ) finansiranog od strane Intereg IPA Programa (Interreg IPA Programa) prekogranične saradnje Rumunija – Srbija počela je jula 2017. godine. Projekat je okupio tri partnera, Opštinu Nova Crnja (kao nosioca), Opštinu Žombolj (Rumunija) i Regionalni centar za društveno – ekonomski razvoj – Banat (kao partnere), oko ideje da zajednički doprinesu održivom ekonomskom razvoju regiona, kroz jačanje i promociju prekogranične turističke ponude i stvaranje uslova za razvoj cikloturizma.

Tour-De-Banat-logo-3

Jedan od glavnih preduslova za razvoj ovog, kod nas još novog vida turizma, jeste upravo adekvatna infrastrukturna i institucionalna podrška, stoga će okviru projekta biti uspostavljen Regionalni centar za razvoj cikloturizma – Banat, sa sedištem u Srpskoj Crnji, prvi ovakve vrste u Srbiji. Centar će biti mesto koje će biciklistima koji reše da posete ovaj region pružiti sve potrebne informacije, ali takođe i mesto na kome će moći da predahnu, poprave svoj bicikl i nastave put dalje.

Opština Nova Crnja je februara otpočela radove na objektu Regionalnog centra za razvoj cikloturizma – Banat, koji se nalazi pored glavnog puta koji vodi za Rumuniju, na oko pola kilometra od graničnog prelaza. Zdanje će biti rekonstruisano u skladu sa ambijentom kome pripada, odnosno kaštelom „Banatera“ koji sa svojom specifičnom arhitekturom pripada najmlađoj generaciji dvoraca u Vojvodini, a sagrađen je za vreme Drugog svetskog rata.

20180413 biciklizyam srpska crnja cikoloturizam 2

U cilju jačanja lokalnih kapaciteta za pružanje turističkih usluga visokog kvaliteta, od 25. do 27. aprila u Srpskoj Crnji biće održana i trodnevna radionica namenjena predstavnicima javnog, privatnog i nevladinog sektora iz oblasti turizma. Učesnici će imati priliku da steknu znanja i veštine potrebne za ispunjenje očekivanja cikloturista, a neke od tema radionice biće: biciklizam kao specifičan oblik eko-turizma, kreiranje novih eko-turističkih proizvoda i usluga, njihova promocija, itd. Svi zainteresovani mogu prijaviti svoje učešće putem telefona 023/510-567 ili putem mejl adrese office@rcrbanat.rs, najkasnije do petka, 20. aprila.

Ukupna vrednost projekta je 535.933,01 evra, a period realizacije je jul 2017 – oktobar 2018. godine.

L.Z.