STANOVNICI LUKIĆEVA OGORČENI NA LOKALNU FIRMU „VINEKS ETIL” JER NE HAJE ZA MUKU KOJU IM ZADAJE

Strepe da im fabrika ugrožava zdravlje

Nakon neuspešnih obraćanja rukovodstvu kompanije „Vineks etil”, koja na obodu njihovog sela unazad četiri godine od kukuruza pravi etil alkohol i „davi” ih oštrim, neprijatnim mirisom, Lukićevljani su na tribini održanoj u subotu, 25. avgusta (prisustvovalo joj je njih približno 150), odlučili da više ne pišu samo apele i peticije, već da u odbranu svog zdravlja urade i nešto konkretno. Naziv protivakcije, o kojoj će se ovde još dogovarati, mogao bi da glasi „Smradom na smrad”, a razmišlja se i o „zatvaranju” fabrike, blokadom ulaza u njen krug.
– Stanovnici Lukićeva, a to je najpre njih skoro 750 koji su potpisali peticiju protiv „Vineksa”, smatraju da isparenja pri preradi kukuruza u alkohol loše utiču na njihovo zdravlje. Najranjivije su svakako osobe koje već imaju disajne probleme, kao što su astmatičari, a i deca. Podržavam zahtev žitelja mesta u kom sam odrastao, da se kompanija „Vineks” prinudi da reši probleme, kako nadražujućih isparenja, tako i zagađenja zemljišta i vode – izjavio je specijalista za disajna oboljenja dece, doktor Tomislav Stevanović.
Prosvetni radnik Dušan Vukotić veli da su mu učenici sa Interneta „skinuli” fotografiju dela dvorišta ove fabrike gde se nakon prerade kukuruza ispušta otpadna voda.
– I te kako imamo razloga za strah da će ta zagađena voda podzemnim putem dospeti do izvorišta iz kog se Lukićevo snabdeva vodom. Ono je samo 50 metara udaljeno od te fabrike – rekao je Dušan Vukotić i podsetio da se osoka sa „Vineksove” farme krava povremeno izliva u otvorene kanale kišne kanalizacije što je isto veliki problem.
Srđan Blagojević i Zoran Milanović okupljenima u sali seoskog Doma kulture predočili su sadržaj pisma, svojevrsnog apela za pomoć, upućenog nadležnim državnim i organima lokalne samouprave. Ističući da je rukovodstvo „Vineksa” odbilo da razgovara o primedbama Lukićevljana, a još ćute i oni kojima se selo obratilo za pomoć, Blagojević i Milanović poručili su da ne ostaje puno vremena za čekanje.
– Živim u neposrednoj blizini „Vineksa”. Častila sam radnika dok je pogon građen, radovala sam se što će biti posla za tridesetak Lukićevljana, ali sada sam razočarana. Moramo se organizovati za protest ispred „Vineksa”. Dok se tu ne pojave elektronski i prestonički mediji, naši apeli ostaće uzaludni – kaže Boškovićeva.

M. S-n – Z. D.
GORAN ILIĆ, VLASNIK I DIREKTOR „VINEKS ETILA”:
Nismo opasni po selo i stanovniKE
– Da isparenja i miris iz naše fabrike mogu da naude ljudima, ja sigurno ne bih pet dana u nedelji bio u Lukićevu, ne bi celog leta moj sin bio ovde sa mnom. Za razliku od onih koji me optužuju, i u Lukićevo dolaze samo za vikend, sa mnom je potpuno drugačije. Demantujem, dakle, da pogoni „Vineks etila” ugrožavaju okolinu i Lukićevljane. Da je drugačije, zar bi dobio sve neophodne saglasnosti za rad u ovom selu. To dobro znaju čelnici lokalne samouprave, ali i MZ Lukićevo sa kojima se često srećem i sa kojima rešavam sve probleme ukoliko se oni pojave – odgovara na prozivke učesnika tribine u Domu kulture Goran Ilić, vlasnik i direktor „Vineks etila”, navodeći da nije dobio poziv za ovaj skup jer bi mu se odazvao i odgovorio na sva pitanja meštana.
Od sagovornika saznajemo da u krugu „Vineksa” uskoro počinje gradnja biogasnog postrojenja u kom će se iz stajnjaka sa farme ali i iz drugih biljnih otpadaka proizvoditi električna energija. Misli da će na taj način eliminisati svaku moguću primedbu…
– Znate, ja u Lukićevu ne mogu da zaposlim više od 50 ljudi, ne mogu da obezbedim radna mesta kako to pojedinci zamišljaju i traže. Mislim da je to u osnovi svih primedbi na račun moje firme, pa valjda i telefonske pretnje koju sam nedavno dobio – kaže Ilić.