STANOVNICIMA BANATSKIH SELA ODOCNELI SNEG ZADAO DOSTA GLAVOBOLJE

Komunalci sada dobrodošli
Zahlađenje i sneg koje su srednji Banat zahvatili početkom prošle sedmice, pokazali su opravdanost angažovanja i plaćanja komunalnih radnika po seoskim mesnim zajednicama.
Do Taraša, koji je od Zrenjanina udaljen svega 12 kilometara, u ovakvim prilikama često je moguće stići samo terenskim vozilom. Protekle nedelje saobraćaj nije bio prekidan ni u jednom momentu, mada su đački i radnički autobusi kasnili.
– Ekipe „Eko gradnje” čistile su tri ulice: Maršala Tita, Ive Lole Ribara i Proletersku, a u nedelju, 4. marta očišćene su i sve ostale, dok sam ja bio sve vreme angažovan na čišćenju snega ispred ambulante, pošte, škole i Mesne zajednice. Bilo je dosta posla – kaže Ilija Stojkov, komunalni radnik, angažovan posredstvom agencije za zapošljavanje.
U Ečki, takođe, nije bilo većih nedaća zbog odocnelog „mini ledenog doba”. Kroz naselje prolazi put ka Beogradu koji su radnici i mehanizacija „Eko gradnje” čistili sve vreme, tako da nije bilo problema sa odlascima ka Zrenjaninu i u pravcu Beograda.
Prilikom posete ovom mestu primetili smo da nisu baš svi građani bili orni da počiste sneg ispred svojih kuća… Mnogo je, kažu ovde, starijih ljudi koji ne mogu da rade kao nekad, a malo je poljoprivrednika voljnih da u istu svrhu iskoriste svoju mehanizaciju. Ovde mnogi misle da neko drugi umesto njih treba da očiste sneg ispred njihovih kuća…
– Premda je Farkaždin od Zrenjanina udaljen 30, a do Beograda 55 kilometara, nijednog momenta drumske veze nisu prekinute. Radnici i mehanizacija pančevačke firme „Štrabag” čistili su glavne ulice i izlaze prema Pančevu i Perlezu, sve vreme tako da tu nema zamerki. Prostor u širem centru sela od snega čisti jedan komunalni radnik. Angažovan je posredstvom „Čistoće i zelenila” i ima dovoljno alata i soli za posipanje trotoara. Po uobičajenom radnom vremenu, tri puta nedeljno radila je i ambulanta, a najkasnije od 10. marta radiće i apoteka – kaže Vladimir Bokinac, sekretar MZ Farkaždin.
Radnici „Eko gradnje” svakodnevno čiste oko pet i po kilometara puteva, koji kroz Melence vode prema Zrenjaninu, Kikindi i Novom Bečeju.
– Meštani su zadovoljni njihovim radom, a mi u Mesnoj zajednici angažovali smo jednog stalnog komunalnog radnika. I zaposleni u osnovnoj školi, ambulanti i pošti bili su vredni i sklonili sneg sa trotoara, ispred zgrada u kojima rade – rekla nam je sekretarka Mesne zajednice, Olja Miškeljin.

M.S-n