SVEČANO OTVOREN SAJAM ZEMLJORADNIČKOG ZADRUGARSTVA: „Da domaće vredi više”

Grad Zrenjanin je domaćin prvog, trodnevnog Zemljoradničkog sajma zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije, otvorenog danas u hali Medison. Cilj ove manifestacije je promovisanje sela, ruralnih proizvoda, kao i podsticanje mladih preduzetnika i uopšte mladih, da ostanu na selu i žive od plodova svog rada. Na sajmu su učestvovali preduzetnici iz velikog dela Srbije.

Ministar u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić, koji je zvanično otvorio sajam, je naglasio da Ministarstvo i Vlada Republike Srbije podržavaju i uvek će podržavati mlade i perspektivne ljude, posebno one koji žele da se bave privredom i ostanu na selu. Velik je broj sela koja odumiru, a svedoci smo da i gradovi polako propadaju i da nam je demografska situacija loša.

sajam (2)

– Cilj ne samo ove manifestacije, već i mnogih drugih projekata koje se realizuju je ta da selo ponovo stavimo u žižu interesovanja, da pokušamo da u selima u Srbiji stvorimo uslove da mladi ljudi imaju mogućnost izbora. U Srednjobanatskom okrugu na „papiru“ ima 99 zadruga, a 60 njih uspešno posluje. To je primer da budimo zadrugarstvo na pravi način. Opštine Sečanj, Jaša Tomić i zadruga Modoš dobili su prošle godine podsticajna sredstva iz budžeta u vrednosti više od deset miliona dinara za kupovinu mehanizacije. U ovoj godini za razvoj zadrugarstva, pomoć i pospešivanje rada zadruga izdvojena su znatno veća sredstva. Za novoformirane zadruge davaće se bespovratna, podsticajna sredstva u vrednosti do 50.000 evra, a za postojeće 100.000 evra – istakao je ministar Krkobabić.

sajam (1)

Gradonačelnik Janjić je pojasnio na koji način Grad Zrenjanin pomaže mladim preduzetnicima na selu.

– Zrenjanin je prethodnih godina iz budžeta izdvajamo značajne svote za razvoj privrede. Pomagali smo našim proizvođačima na razne načine, od sređivanja puteva, bušenja bunara, stimulisali smo stočare i pčelare i tako ćemo nastaviti i u buduće – kazao je gradonačelnik Janjić.

Srpska akademija nauka i umetnosti priključila se projektu koji je pokrenuo ministar Krkobabić 500 zadruga u 500 sela Srbije.

– U prethodnih 20-25 godina velik broj zadruga u Srbiji se ugasio, a sela i seljani su prepuštena sami sebi. Želja nam je da putem zadruga motivišemo i objedinimo sela i poboljšamo status svih onih koji žele da ostanu na selu – kazao je dr Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

M.Malbaški

Foto: Jovan Njegović Drndak

sajam (4)