U GALERIJI SANU U BEOGRADU: Sinoć otvorena izložba „Dakle, vi ste taj Uroš Predić”

Nakon postavke u Narodnom muzeju Zrenjanin, izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“, sinoć je svečano otvorena u Galeriji SANU u Beogradu. Realizovana je povodom 160. godišnjice od rođenja Uroša Predića, a autorka je Olivera Skoko, viša kustoskinja istoričarka umetnosti u zrenjaninskom Muzeju.

Izložba obuhvata dela Uroša Predića iz slikarevog legata koji se čuva u Narodnom muzeju Zrenjanin (slike, crteži, studije), kao i vajarske i crtačke radove drugih autora koji su predstavljali ovog umetnika. Izloženi su i lični predmeti, nameštaj, fotografije, posetnice, razglednice, pisma, ordenje, dnevnik, slikarski rekviziti i materijal, katalozi, knjige, časopisi…

Gotovo sve ovo je bilo u beogradskom аteljeu Uroša Predića i stiglo je u Zrenjanin samo godinu dana nakon umetnikove smrti, 1954. godine. Sada je, nakon 64 godine, ponovo u Beogradu.

Izložbu, koja je plod saradnje SANU, Narodnog muzeja Zrenjanin i Muzeja grada Beograda, u prisustvu ministra kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladana Vukosavljevića i brojnih posetilaca, otvorio je akademik Ljubiša Rakić.

– Život i stvaralaštvo Uroša Predića su prikazani u vidu tematskih segmenata, od njegovog školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, te povratka u zavičaj do konačnog preseljenja u Beograd gde je i umro 1953. godine – kaže Olivera Skoko i dodaje: – Istaknut Predićev rad kao ikonopisca i portretiste, njegov odnos sa članovima familije, ali i posebno sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem, te naučnikom Mihajlom Pupinom.

Sačuvana je i bogata prepiska koja omogućava sagledavanje kontakata koje je imao sa savremenicima, istaknutim pojedincima iz političkog, kulturnog, privrednog i verskog života.

Na izložbi je i dečji crteži Uroša Predića koje je radio kada je imao između 10 i 12 godina, kao i nedovršena slika Kamenovanje Svetog Stefana, kako se smatra, njegovo poslednje delo.

Prvi put su prikazani crteži po kojima je radio ikone za nekadašnju Njegoševu kapelu, koja više ne postoji na Lovćenu.

– Posebno mesto zauzima Predićeva slika Vizija u oblacima zauzeće, uz detaljnu interpretaciju – objašnjava Skoko. Predstavljeni su i gimnazijski crtež koji je uradio Mihajlo Pupin, Urošev prijatelj još od ranih školskih dana. Poseban segment je posvećen odnosu Predića i Zrenjanina, od prvih dolazaka u taj grad još u detinjstvu, preko velikog uzora koga je imao u bečkerečkom slikaru Konstantinu Danilu, te kontaktima sa prijateljima i rođacima, do odluke grada da jednu ulicu imenuje po njemu.

Postavka u Galeriji SANU je proširena. Dopunjena je portretima Vuke Velimirović, Ksenije Atanasijević i Marka Murata, koji su deo Umetničke zbirke SANU, Autobiografijom, Godišnjakom Srpske kraljevske akademije XXVIII, 1914–1919, Beograd 1921, iz Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti – biografski podaci Uroša Predića, Beograd, 1946, slikom Kosovka devojka iz Muzeja grada Beograda i portretom Mihajla Pupina koji u vlasništvu Crkve u Idvoru.

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i zrnjaninska kompanija Gomeks”.

Tokom trajanja izložbe, do 15. aprila, u Galeriji SANU u Beogradu biće organizovana predavanja i stručna vođenja.

B . Jajić

Foto Narodni muzej Zrenjanin

IMG_3329

IMG_3174

IMG_3211

IMG_3275