U KAFEMATU: Veče fotografije i dodela diploma polaznicima Zrenjaninske škole fotografije

U utorak, 18. aprila, u 19 sati u koncept  baru i restoranu Kafemat biće održano Veče fotografije. Gost će biti Miroslav Predojević iz Foto saveza Srbije, Milorad Đokić, autor dokumentarnog filma „Umetnik iz senke” i Jovan Njegović Drndak, predavač  u Zrenjaninskoj školi fotografije, koja radi uz podršku Lista Zrenjanin i Kulturnog centra Zrenjanina.

Miroslav Predojević će govoriti o tome na koji način zainteresovani fotografi mogu postati članovi Foto saveza Srbije. Milorad Đokić, autor filma „Umetnik iz senke” (koji će biti prikazan tokom večeri) bliže upoznati sa tokom nastanka filma i njegovim akterima. Ovo će ujedno biti prilika da Jovan Njegović Drndak dodeli sertifikate polaznicima Zrenjaninske škole fotografije koji su uspešno završili drugi ciklus obuke.

U dugometražnom dokumentarnom filmu „Umetnik iz senke” govore poznati fotografi Antoan Aguđan, Vladimir Marković, Milomir Kovačević i Tomislav Peternek, kao i profesori Branimir Karanović i Nikola Šujica, uz ekskluzivno pojavljivanje legendarnog Jozefa Kudelke, jednog od najvećih živih fotografa crno-bele fotografije 20. veka, koji je samo zahvaljujući činjenici da se film bavi ličnošću Vojislava Mitrovića pristao da se pojavi pred kamerama.

U filmu o Voji Mitroviću otkriva se malo poznata uloga ovog vrhunskog stručnjaka, koji je, kako ističe poznati fotograf i profesor Piter Tarnli, lično izradio gotovo svaku potpisanu fotografiju Anri-Kartje Bresona, i to u periodu kada kolekcionari počinju da prikupljaju potpisane primerke i stvaraju prestižno aukcijsko tržište istorijski i umetnički neprocenjivih autorskih fotografija.