U NEDELJU „PČELA FEST”: U Melence vozom – besplatno

Manifestacija posvećena pčelarima i medu već četvrti put se održava u Melencima, u nedelju 25. marta, u organizaciji Uduženja pčelara „Rusanda Melenci“. Od prošle godine i uz saradnju Turističke organizacije Zrenjanin, ovaj međunarodni sajam pčelarstva i opreme poznat je pod imenom „Pčela fest“. Manifestacija počinje u 9 časova u centru Melenaca.

Očekujemo više od 60 učesnika iz naše zemlje i inostranstva – kaže Milan Popov, predsednik Uduženja pčelara „Rusanda Melenci”. Najavljen je dolazak učesnika iz Rumunije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Očekujemo i više od 2.000 posetilaca.

Kao i prethodnih godina, u centru Melenaca biće izložena pčelarska oprema, med i pčelinji proizvodi, kao i domaća radinost. I ove godine neće izostati takmičenje u žičenju ramova koji se koriste u proizvodnji meda.

U centru je predviđena i liturgija, a svečano otvaranje „Pčela festa“ je u 11 časova u Domu kulture. U programu će učestvovati KUD “Kolo” i devojčice i dečaci iz vrtića. Stručno predavanje o pčelarstvu održaće prof. dr Ivan Pihler, a o korišćenju pčelinjih proizvoda u ishrani i njihovoj lekovitosti govoriće dr Živka Vlajković.

Prema rečima Vesne Bugarin, saradnice za promociju turizma Turističke organizacije Zrenjanin, koja je dala ime manifestaciji, „Pčela fest“ afirmiše ruralni turizam koji se u našem regionu razvija.

Železnice Srbije”, u saradnji sa Turističkom organizacijom Zrenjanin, omogućile su da svi zainteresovani za manifestaciju mogu u nedelju da putuju vozom u Melence. Voz kreće sa Železničke stanice u Zrenjaninu u 7.30 časova.

Posetioci će, prema programu, prvo posetiti Banju Rusandu a zatim nastavljamo druženje na Sajmu – informiše Jaroslav Stevanov, saradnik za turizam u Turističkoj organizaciji Zrenjanin.

B. Jajić